• Contrast
    • Layout
    • Font

LAT13-koulutuksen ja Rytmis®-ohjaajakurssin ilmoittautumisaika on nyt!

Syyskuussa 2019 Varalassa käynnistyy kaksi ikäihmisten liikuttamiseen suunnattua koulutusta. Ne täydentävät toisiaan sekä sisällöllisesti että ajallisesti.

LAT13 eli ikäihmisten liikunnan ohjaamiseen tähtäävä liikunnan ammattitutkinto starttaa 16.9. 2019. kolmen päivän lähijaksolla, maanantaista keskiviikkoon 16.-18.9.2019. Huom! Ammattitutkintoon tähtäävän kannattaa varata kalenteristaan aikaa aina vuoden 2020 loppuun asti. Lähijaksoja on yhteensä kahdeksan. Tutkinnon voi suorittaa myös pelkkinä näyttökokeina, jos siihen on riittävästi valmiuksia.

Rytmis-ohjaajien koulutus järjestetään Varalassa lauantaina 21.9.2019 klo 10-16. Ohjaajakoulutuksen lähijakso on tiivistetty yhteen koulutuspäivään, joten ohjaajaksi haluavan tulee suorittaa kurssin teoriaosuus sekä  omatoiminen harjoitteluosuus ennakkoon verkossa (ennen 21.9. lähipäivää). Kehorytmiikkaan perustuva, erityisesti iäkkäille ja varhaisvaiheen muistisairaille suunniteltu tunti sopii toki kaikenikäisten ihmisaivojen ja kroppien verryttelyyn.

Jyväskylässä jo toimivan pilottiryhmän mielestä se on paitsi terveyttä edistävää, myös hauskaa!

Rytmis-koulutus tukee LAT13-koulutusta tarjoamalla toimivan konseptin iäkkäille suunnatusta ja heti sovellettavasta ryhmäliikunnasta. Varmista nyt oma kurssipaikkasi ja varaa jo tänään!

Ilmoittaudu LAT13-koulutukseen:
https://varala.fi/liikunnan-osaamisala/

Ilmoittaudu Rytmis-ohjaajakoulutukseen:
https://rytmis.eu/

Rytmis syntyi Varalan LAT-kurssilla

Ikäihmisten liikunnanohjaukseen keskittyvä LAT-koulutus järjestetään Varalassa nyt toista kertaa. Pilottiryhmä oli LAT8, joka valmistui joulukuussa 2018. Suurin osa valmistuneista suoritti samalla myös Personal Trainer -sertifikaatin. Kaikkien LAT-kurssien tapaan myös LAT8 koostui neljästä tutkinnon osasta tai moduulista, joista osa oli pakollisia ja osa valinnaisia. Rytmis sai alkunsa osana yrittäjyyden ja tuotteistamisen opintoja. Opettaja Petra Sippola oli yksi Suomen ensimmäisistä zumba-ohjaajista, ja zumba toimi kurssilla yhtenä esimerkkinä tuotteistamisesta, jonka tuloksena syntyi maailmanlaajuinen menestysjumppa. Sama tapahtui Suomessa pienemmässä mittakaavassa, kun lavatanssiaskeleet brändättiin Lavis-jumpaksi.

LAT8-koulutuksessa opiskeltiin yrittäjyyden ja tuotteistamisen lisäksi myös ravinto- ja elämäntapavalmennusta sekä yksilöllistä liikunnanohjausta, anatomiaa sekä fysiologiaa. Iäkkäiden kuntosaliharjoittelussa sovellettiin uutta tutkimustietoa: voimaharjoittelu lisää todistetusti, oikein suoritettuna ja levon kanssa jaksotettuna, myös ikäihmisten reisilihasten massaa – se ei siis pelkästään estä lihaskatoa. LAT8-koulutukseen sisältyi myös  ryhmäliikunnan suunnittelua ja ohjaamista, opetusoppia, ikääntyville soveltuvien liikuntalajien harjoittamista, tapahtumajärjestämistä sekä turvallisuusasioita. Koulutukseen kuului myös EA1-ensiapukurssin suorittaminen. Haku LAT13-koulutukseen on nyt auki.

Muusikkosisarukset Rytmis-brändin kehittäjinä

Malanja Mieskonen osallistui Varalassa LAT8-kurssille, jonka yrittäjyys- ja tuotteistamisosion aikana myös Rytmis-brändi sai alkukipinänsä. Kurssilta kotiin päin palatessaan Malanja soitti pitkän puhelun siskolleen Mona Taposelle, ja tuon puhelun jälkeen Mona huomasi pian olevansa Rytmis-hankkeen vetäjä.

Sekä Malanjalla että Monalla on musiikkitaustaa. Molemmat ovat nuoresta saakka soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa sekä harrastukseksi että työkseen – Mona kitaraa ja Malanja rumpuja.

Malanja on työskennellyt yli 20 vuotta Jyväskylässä iäkkäiden päivätoiminnan ohjaajana ja suunnittelijana. Yrittäjänä toimiva Mona on taiteiden maisteri Aalto-yliopistosta (uudet mediat, opintoja myös neurotieteistä ja yritystoiminnasta). Hän on toiminut myös animaattorina, animaation opettajana sekä tuotekehittänyt RetkiRent -palvelua.

Malanja soittaa rumpuja ja keikkailee, silloin kun töiltään ja Rytmis-toiminnaltaan ehtii. Malanja kertoo, miten muusikon arki ja iäkkäiden päivätoiminta liittyivät rytmiksessä yhteen:

”Rumpalina innostuin kokeilemaan rytmejä ja kehorytmiikkaa myös ikäihmisten parissa. Kokeilu toi positiivista palautetta, mutta idea kehorytmiikan käyttämisestä laajemmin ikääntyneiden kanssa jäi sillä erää muotoutumaan useaksi vuodeksi.”

”Lopulta tuli sopiva hetki toteuttaa hautumaan jäänyt idea kehorytmiikan hyödyntämisestä senioreiden parissa. Kerroin ideasta yrittäjänä toimivalle siskolleni Mona Taposelle, jonka kanssa aloimme yhdessä kehittää konseptia. Rytmis-nimi tuntui lopulta perin suomalaiselta – siitä tuli mieleen rytmi ja liikuntatuote. Niinpä rekisteröimme tuotteen omaksemme.”

Myöhemmin Rytmis-työryhmään ovat liittyneet mukaan Andrea Balzarini, joka vastaa Rytmis-verkkosovelluksen kehittämisestä. Lisäksi työryhmään kuuluvat musiikkipedagogi Riikka Ahokas (FM musiikkipsykologia), joka on viimeiset kymmenen vuotta kehittänyt musiikkiliikunnan metodeja erilaisten oppijoiden tarpeisiin sekä muusikko ja musiikkipedagogi (AMK) Antti Katajisto, jolla on vankka musiikkitausta sekä soittajana että laulajana.

Rytmis: napsuta, taputa, tömistä – ja naura!

Rytmis on ikäihmisille suunnattu kehorytmiikkaan ja erilaisiin aivoja aktivoiviin harjoituksiin perustuva ryhmäliikuntatunti, joka sopii hyvin myös varhaisvaiheen muistisairaille. Rytmiksessä sovelletaan tekniikoita ja harjoituksia, jotka vaikuttavat positiivisesti sekä aivojen että koko kehon hyvinvointiin. Oma keho toimii tavallaan soittimena, joka vaatii ja parantaa raajojen yhteispeliä. Rytmiksen avulla/harjoituksilla hermosolujen välille syntyy uusia yhteyksiä, ja myös entiset yhteydet vahvistuvat.

Rytmiksen harjoitukset kehittävät paitsi rytmitajua, myös keskittymiskykyä,
motoriikkaa ja muistitoimintoja. Tutut lorut ja laulut tuovat omat mausteensa
Rytmis-tunneille.

Ensimmäinen Rytmis-ryhmä käynnistyi viime syksynä Jyväskylässä, Piippurannan Klubilla. Piippurannan Klubi on yksi Jyväskylän kaupungin hyvinvointikeskuksista, joka järjestää aktiviteetteja seniori-ikäisille. Ryhmä toimii yhteistyössä Jyväskylän muistiyhdistyksen kanssa, jonka kautta ryhmään on liittynyt muistisairauden alkuvaiheessa olevia sekä heidän läheisiään.

Vuoden kuluessa ryhmässä opittiin paljon uutta ja myös esiinnyttiin. Keikkakalenteri täyttyy edelleen, sillä lokakuussa 2019 Jyväskylässä järjestetään valtakunnallisen vanhustenviikon seniorimessut, jonka ohjelmassa Rytmis-ryhmä esiintyy Jyväskylän teatterin suurella näyttämöllä!

Miksi harrastat Rytmistä? Antaa Piippurannan KlubinRytmis-ryhmän jäsenten kertoa:

”Rytmis on tosi hauskaa ja mukaansatempaavaa” (Timo 63v.)
”Muistille ja aivoille töitä, mut ei tule valvottuja öitä” (Sisko 72v.)
”Rytmiksessä saa nauraa toisille ja toisten kanssa” (Riitta 70v.)
”Rytmiksessä unohtuu kaikki murheet” (Marjatta 72v.)

Rytmis-konseptia on kokeiltu myös vanhustyön ammattilaisten, opettajien sekä kulttuurialan ammattilaisten työhyvinvointipäivillä. Jatkossa konseptia on tarkoitus laajentaa myös työikäisiin. Ensimmäinen Rytmis-ohjaajakoulutus järjestetään Tampereella Varalan Urheiluopistolla lauantaina 21.09.2019 klo 10-16. Koulutuksia järjestetään syksyn 2019 aikana myös Jyväskylässä ja Helsingissä.

Katso tästä lisää tietoa syksyn 2019 Rytmis-koulutuksista, joihin kannattaa ilmoittautua pian!

People standing and support

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top