• Contrast
    • Layout
    • Font

Suomen vanhin urheiluopisto 110 vuotta

Osasivatkohan Varalan perustaneet rohkeat ja aikaansa edellä olevat naiset haaveissakaan kuvitella, mikä Varala on vuonna 2019. Ehkäpä hyvinkin osasivat, sillä he uskoivat lujasti, että tulee aika, jolloin ymmärretään liikunnan merkitys ihmisen terveydelle ja niin fyysiselle kuin psyykkiselle hyvinvoinnille. Heidän aikanaan sitä ei vielä yleisesti ymmärretty.

Päivälleen 110 vuotta sitten 15.5.1909 Villa Varalaksi nimetyn huvilarakennuksen omistus siirtyi Varalalle ja toiminta Pyynikin kupeessa Pyhäjärven rannalla alkoi. Nimensä huvila on saanut hirsistä, joista se on rakennettu. Hirret on tuotu Pyynikille Kangasalan Varalan kylästä. Tästä rakennuksesta on saanut koko Varalan Urheiluopisto nimensä.

Heti ensimmäisenä kesänä järjestettiin neliviikkoinen voimistelunjohtajakurssi ja vielä kahden viikon jatkokurssi. Kurssilaisia saapui ympäri Suomea 30 eri paikkakunnalta.

Kurssitoiminnan lisäksi jo alusta asti oli tärkeää kaikin tavoin edistää liikuntakasvatuksen ja terveydenhoidon aatetta. Kesäisin järjestettiin leikki-iltoja ja kaupunkilaiset saivat käyttää veneitä sekä uimahuonetta. Monet seurat myös järjestivät Varalassa harjoituksiaan, juhliaan ja kokouksiaan, kuten tänäkin päivänä.

Opiston alkuperäisiä tavoitteita oli huolehtia Tampereen tehtaantyttöjen, alle 15-vuotiaiden tehdastyöläisten, hyvinvoinnista ja tukea sitä, että heistä kasvaisi terveitä ja hyvinvoivia naisia tehdastyöstä huolimatta. Tehtaantyttöjä Varalassa kävi liikkumassa vuosina 1910-1921 kaikkiaan 539. Vuonna 1921 astui voimaan uusi teollisuuslaki, joka kielsi ottamasta näin nuoria enää ansiotyöhön.

Tänä päivänä juhlimme 110-vuotiasta Varalaa jatkamalla liikunnan ja hyvinvoinnin edistämistä. Opiskelijamme saavat eväitä liikunta-alalle ja lähtevät valmistumisensa jälkeen jakamaan osaamistaan ympäri Suomea ja maailmaa. Työhyvinvointiohjelmissa valmennettavat ja liikuntapäiviään viettävät eri yritysten työntekijät saavat tietoa omaan jaksamiseensa ja hyvinvointiinsa. Urheilijoille tarjotaan alan huippuosaamista ja vapaa-ajan liikkujat kokevat liikkumisen riemua ja itsensä voittamista.

Ole hyvä ja hyväksy statistics, marketing evästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top