UNESCO-oppilaitos

Varalan Urheiluopisto on vuodesta 2002 alkaen ollut yksi Suomen seitsemästäkymmenestä UNESCO-oppilaitoksesta, joista Varala on ainoa liikunta-alan koulutusta tarjoava oppilaitos. Maailmanlaajuisesti UNESCO-oppilaitoksia löytyy hieman yli 11,000 kappaletta, 182 eri maasta.
Varalan Urheiluopisto oli liittyessään ensimmäinen Urheiluopisto koko UNESCO-kouluverkostossa. Alueellisesti Varala muodostaa yhdessä Pirkanmaan ja Porin Unescokoulujen kanssa oman PAX -yhteistyöverkoston, jossa toimimme tiiviimmin. Verkostossa ovat mukana Björneborgs svenska samskola ja Kuninkaanhaan koulu Porista, Oriveden lukio sekä Tampereen yliopiston normaalikoulu ja Varala. Oppilaat ja opiskelijat ovat nuorimmillaan esikouluikäisiä ja vanhimmillaan aikuisopiskelijoita.

UNESCO-kouluverkostoon kuuluvien oppilaitosten — kuten Varalan Urheiluopiston — päämäärä on edistää ja lisätä kulttuurienvälistä vuorovaikutusta, ympäristötietoisuutta, sekä kansalaisosaamista Suomessa ja Euroopan Unionissa.

UNESCO-oppilaitokset ovat parempaa globaalia elämää tavoittelemassa — ihan kaikille.

Opetus

Varalan oppilaiden arjessa tämä kaikki näkyy opetuksessa sekä opiskelijavetoisissa liikunta- ja hyvinvointi, yhteiskunta-, ja ympäristöteemaisissa projekteissa, joita suunnitellaan ja toteutetaan tavallisen suomalaisen opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ohessa.

Erityistä huomiota olemme antaneet olympiakasvatukselle sekä yleisen olympiahengen luomiselle ja ylläpitämiselle, mikä on Urheiluopistoille erittäin luonteva keino edistää UNESCO-koulujen arvomaailman ja tavoitteiden toteutumista — sillä onhan näissä kahdessa paljon samaa.
Hyvä ja reilu meininki, kaikkien ottaminen menoon mukaan ja parhaansa yrittäminen kuuluvat vahvasti niin olympiakasvatukseen kuin UNESCO-koulujen pääperiaatteisiinkin.

Olympiakasvatukseemme kuuluu mm. Varalan omat olympialaiset jokaisena olympiavuonna, liikunnalliset tervehdykset esim. tanssiesitysten- ja videoiden avulla, sekä lähiseudun kouluihin tehdyt olympiahenkiset vierailut oppilaiden pitämien liikuntaohjauskertojen ja -tapahtumien muodossa.

Tavoitteet

Muiden UNESCO-koulujen tapaan myös Varalan Urheiluopisto on vahvasti sitoutunut toteuttamaan ja edistämään YK:n Agenda 2030 -kestävän kehityksen tavoitteita.

Varalan vastuullisuusohjelma on laadittu huomioiden Urheiluopistojen yhteisen vastuullisuusohjelmaan sisältöjä, joissa on sovellettu YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (Agenda2030), Olympiakomitean Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa ja SUEKin Urheiluopistojen antidopingohjelmaa.

Lisää Varalan Kestävän kehityksen työstä voit lukea Kestävän kehityksen sivultamme.

Muuta

Kaiken tämän lisäksi olemme kerenneet jopa saamaan aikaan kaksi mobiilisovellusta oppilaidemme innostuksen ja ahkeran tekemisen ansiosta.
Yksi näistä on Vapriikkia varten tehty, kulttuuria ja kuntoilua yhdistävä kierros Vapriikin lähialueella. Se on saatavilla ilmaiseksi Vapriikista.
Toinen aikaansaamamme mobiilisovellus on vastaavanlainen kulttuuria ja kuntoilua yhdistävä mobiilisovellus, joka kierrättää käyttäjänsä Varalan Urheiluopiston lähimaastossa. Se on käytettävissä pientä maksua vastaan Varalassa.

Kaikkea tätä ja paljon muuta saat UNESCO-oppilaitokselta — ihmisiltä ihmisille.

https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/unesco-kouluverkosto-associated-schools-network-aspnet