• Contrast
    • Layout
    • Font

Varalan naapurissa, Pispalassa asuva Korisliiga-konkari Antero Lehto on alkanut pohtia aktiivisen pelaajauransa seuraavaa askelta. Saimme hänet haastateltavaksi kertomaan omista valinnoistaan ja suunnitelmistaan.

Lehto tunnetaan paikallisikonina, joka ennen viime kautta jakeli palloa takamiehen paikalta Tampereen Pyrinnössä. Kesällä 2020 Lehto teki kaksivuotisen sopimuksen toisen Pirkanmaalaisseuran, BC Nokian kanssa. Urheiluammatin ohessa Lehto on poikennut useampaankin otteeseen Varalan Urheiluopistolla kouluttamassa itseään. Ensin Lehto suoritti Urheilijasta valmentajaksi -koulutuksen ”URVAN”, joka järjestettiin yhteistyössä Suomen Valmentajien kanssa ja tänä keväänä päätti vielä jatkaa koulutautumista kohti ammattivalmentajan titteliä.

Miksi päädyit hakemaan Urheilijasta valmentajaksi -koulutukseen?

Itselläni on takana pitkä pelaajaura – vuodesta 1992 olen pelannut koripalloa ja tulevaisuudessa myös valmennus kiinnostaa. Näistä syistä päätin lähteä Urheilijasta valmentajaksi -koulutukseen mukaan, kun se oli vielä tässä ihan kotikulmilla mahdollista suorittaa. Ajattelin myös, että URVA olisi ikään kuin lähtölaukaus omalle valmennusuralle.  

Mitä jäi käteen URVA-koulutuksesta?

Koulutus antoi todella paljon. Se oli ensinnäkin hyppy omalle epämukavuusalueelle, varsinkin kun aloitimme koulutuksen ensimmäisen jakson etänä netissä toukokuussa 2020. Silloin oli hetken sellainen fiilis, että mihin tässä on oikein tullut lähdettyä mukaan, mutta siitä se alkoi hiljalleen kulkea eteenpäin kesän ja syksyn mielenkiintoisten lähijaksojen myötä. Opin koulutuksessa hyvin paljon uusia asioita, mutta koen, että kaikista parasta oli uusiin ihmisiin tutustuminen ja heidän monilajinen kirjo. Keskustelut toisten opiskelijoiden kanssa luennoilla ja pienryhmissä sekä esimerkiksi lounassparraukset olivat mahtavia. Totta kai Varala on myös siinäkin mielessä tosi kiva paikka, että siellä on myös huippu kouluttajat (toim. huom. Ei ole maksettu mainos)! Heistä esimerkiksi Veli-Matti Hemmo, Jenni Puputti sekä monet muut ovat oman alansa asiantuntijoita ja hyvin innostavia tyyppejä. Myös muiden opiskelijoiden mielestä kouluttajat olivat hyvin iso osa koulutusta.

Mitä odotuksia on VAT-koulutusta* kohtaan?

Vähän sama juttu kuin URVAlla; kaikista hienointa koulutuksessa on uusien ihmisten tapaaminen lukuisista eri lajeista, Varalan loisto kouluttajat ja todella mielenkiintoiset henkilöt luennoitsijoina. Toivon saavani oppia kouluttajilta ja luennoitsijoilta. Lisäksi opiskelijoiden joukossa on myös todella kauan valmentaneita henkilöitä, joten heidän kanssaan käytävät keskustelut ovat varmasti antoisia.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia valmennuksen suhteen?

Tällä hetkellä ajatukset ovat vielä aktiivisesti pelaajaurassa. Tulevan kauden tarkoituksena valmentamisen suhteen on toimia BC Nokian juniorijoukkueiden kanssa ja kerryttää valmennuskokemusta. Lisäksi aina ajan antaessa myöten, valmennan myös 8-vuotiaan tyttäreni koripallojoukkuetta.

Lopuksi vielä, mitä urheiluista opittua voisit hyödyntää valmentamisessa?

Urheilu-urani aikana minulla on ollut monia valmentajia ja olen nähnyt useita erilaisia valmennustyylejä, näitä oppeja voin varmasti hyödyntää eritoten valmennusurani alussa. Uskon, että minulla on valmentajana paljon tarinaa kerrottavana omalta urheilu-uraltani, esimerkiksi mitä olen tehnyt oikein ja mitä olisin voinut tehdä toisin. Tarinoiden avulla voisin auttaa nuorempia ja miksei kokeneempiakin urheilijoita eteenpäin heidän urheilu-urallaan ja myös muilla elämän osa-alueilla.

*VAT-koulutus= Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto, valmennuksen osaamisala

Lisätietoa koulutuksista:

VAT-koulutus – Haku syksyllä alkavaan VAT-ryhmään on käynnissä 10.8. asti!

Urheilijasta valmentajaksi (URVA)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top