• Contrast
    • Layout
    • Font

Kisakallion  ja Varalan valmentajan erikoisammattitutkinnolla on opiskelijoita useista eri lajeista: mukana on toistakymmentä eri lajin edustajaa, aina agilitysta jääkiekkoon ja tanssiurheilusta nyrkkeilyyn.
– Monilajisuus on sekä VAT että VEAT tutkinnoissa ratkaiseva tekijä. Muiden lajien osaajilta saadaan uudenlaista näkemystä siitä miten asioita tehdään.

Useimmat opiskelijat ovat käyneet valmentajanpolun alkuosan lajikoulutuksissa. Tässä vaiheessa, kun heidän oman lajin osaamisensa on jo vankkaa monilajisuus antaa uusia näkökulmia ja synnyttää ideoita.Varalan VEAT-ryhmän tutkintovastaava Pekka Rindell kertoo opiskelijoiden näkökannan monilajisuuteen olevan todella kannustava.
– Olemme saaneet jopa opiskelijoilta palautetta, jossa he toivovat että ulkopuolisten asiantunjoiden sijaan käytettäisiin mahdollisimman paljon ryhmän sisäistä asiantuntemusta. Varsinkin nyt VEAT-opinnoissa opiskelijat ovat oman lajinsa kokeneita ammattilaisia. Heistä suurin osa on lajikoulutusten lisäksi  jo suorittanut valmentajan ammattitutkinnon ja toimii työssä muiden valmentajien esimiehenä. Alussa olin hiukan skeptinen tutkintorakenteiden osalta, mutta on todettava että VEAT-tutkinnoille hakeutuvat opiskelijat ovat urallaan samantyyppisessä vaiheessa, asiantuntijoita, jotka hyötyvät toisistaan ja mahdollisuudesta kehittää omaa ammattitaitoaan.

Kisakallion ja Varalan yhteiset VEAT-opiskelijat osallistuivat toisella lähiopetusjaksollaan Kansainväliseen taidon oppimisen, opettamisen ja valmentamisen konferenssiin Kisakalliossa.Taidon viitekehystä tarkasteltiin jälleen monen eri lajin näkökulmasta – mietteet opiskelijoilla olivat kuitenkin keskenään samansuuntaisia.
– Tulokulmat asioihin ovat tuttuja, osa näistä asioista on meillä jo käytänteissä, mutta osa vasta tavoitteissa. Oman työn kannalta tärkeää olisi löytää tapa viedä omaa tietoa mahdollisimman hyvin muille valmentajille ja sen myötä koko seuraan, juniorien jääkiekkovalmentajana TPS:ssä työskentelevä Tommi Hannus toteaa.

Vantaan voimistelijoiden palveluksessa oleva Anu Kuusela sanoo miettivänsä Hannuksen kanssa samoja asioita ja toteaa, että arjessa suurin haaste on löytää aikaa suunnittelulle. Opiskelu palvelee omalta osaltaan tätä haastetta: opinnot ovat käytännönläheisiä ja kehittävät samalla omaa työtä.

Yleisurheiluvalmentajana Tampereen pyrinnön palveluksessa työskentelevä Pauliina Savijoki toteaa miettineensä konferenssin ja opiskelupäivien jälkeen erityisesti itsensä haastamista pois mukavuusalueelta: tekemään asioita eri tavalla.

– Sen kannalta opiskeluryhmän monilajisuus on todella hyvä juttu. Sama tieto esimerkiksi liittyen taidon valmentamiseen näkyy jääkiekolle ihan eri tavalla kuin minulle tai jonkun ihan toisen lajin edustajalle. On mielenkiintoista ja välillä kiivastakin keskustelua herättävää kuulla miten muut asioita tekevät ja näkevät.

Kisakalliosta VEAT-ryhmän vastuuopettaja on Pulmu Puonti. Puonti näkee erikoisammattitutkintokoulutuksen olevan erinomainen konteksti hyödyntää sekä vertaisoppimista ja -sparrausta että oppilaitosten koulutusosaamista.
– Meidän oppilaitosten rooli on koulutuksen asiantuntijoina sparrata jo syvällä osaamisessa olevat eri lajien asiantuntijat ottamaan vielä uuden ison askeleen, kehittämään näkemystään ja osaamistaan.  Ensimmäinen tutkintotilaisuus tulee olemaan sellainen että kaikki opiskelijat seuraavat toistensa kehittämishankkeita. Kukin opiskelija saa asiantuntijoiden tuen lisäksi oman vertaissparraajan, Puonti kertoo.

Puonti kertoo, että monilajisuuden on havaittu toimivan hyvin jo valmentajan ammattitutkinnon osalta.
– Olemme huomanneet että opiskelijat ovat alkaneet verkostoitua ja tehdä yhteistyötä yli lajirajojen.

Kahden urheiluopiston yhteistyön etu on molempien opistojen osaajien ja verkostojen yhdistäminen.
– Molemmat olemme jo lähtökohtaisesti vahvoja osaajia, mutta voimat yhdistämällä olemme todella monipuolisia, Puonti ja Rindell toteavat yhdestä suusta.

Kuva: Valmentajan erikoisammattitutkinnon opiskelijat osallistuivat osana opintojaan Kansainväliseen taidon oppimisen, opettamisen ja valmentamisen konferenssiin. Kuvassa 22 opiskelijan ryhmästä oikealta Anu Kuusela, Pauliina Savijoki, Tommi Hannus ja opettajat Pekka Rindell ja Pulmu Puonti.

Irina Keinänen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top