• Contrast
    • Layout
    • Font

Varalan Urheiluopisto yhteistyössä Nokian Renkaat kohti Tough Mudder kisaa.

Varalan Urheiluopiston valmennuskeskuksessa on aina ollut ennakkoluuloton asenne eri projekteja kohtaan. Tällä kertaa haaste tuli Nokia Renkaiden suunnalta – työntekijöistä muodostetun joukkueen valinta ja valmennus ehkä maailman kovimpaan joukkuelajiin Tough Mudder -kisaan Lontoossa 25.9.2014. Tough Mudder -kisaa on hehkutettu mediassa jopa haastavammaksi kuin ultrajuoksu- ja teräsmieskisoja tarjoaahan kyseinen konsepti kilometreittäin (radan pituus 10-12 mailia) esterataa, josta löytyy jääaltaita, tuliesteitä sekä sähköiskuja antavia johdonpätkiä ja ennen kaikkea käsittämättömän määrän mutaa.

Miksi Nokian renkaat lähettää joukkueen maailman ehkä kovimpaan kilpailuun? Vastausta ei Nokian Renkailla tarvinnut kovin kauaa miettiä: “Nokian Renkaiden brändi ja Tough Mudder ilmentävät samaa mentaliteettia: menestyminen poikkeuksellisen vaativissa olosuhteissa älyn ja peräänantamattoman taistelutahdon avulla “. Voiko paremmin oman yrityksen filosofiaa ilmentää yrityksen omissa tiedotteissa – esimerkillistä Tyky -toiminnan henkeä!

Man's Celebration for winning

Valmistautuminen lähti käyntiin vapaaehtoisesti joukkueeseen ilmoittautuneiden haastatteluilla. Valmennuskeskuksen psykologi haastatteli henkilökohtaisesti, jokaisen kisajoukkueeseen pyrkineen työntekijän. Haastattelulla pyrittiin selvittämään henkilöiden yhteistyökykyä ja tiimityöskentelytaitoja, joita taatusti kilpailuun valittavilta joukkueen jäseniltä vaadittaisiin. Jokaiselle ilmoittautuneelle tehtiin myös HucoSport- profiili, jonka avulla määritettiin jokaisen luontainen tyyli liikkua ja mikä liikunnassa oikeasti motivoi. Sinällään jo pelkästään nämä tutkimukset toivat jokaiselle osallistujalle mielenkiintoista tietoa omista vahvuuksista. Testit antoivat myös hyvät pohjatiedon karsintaan osallistuvista työntekijöistä valitsijoille ja valmentajalle.

Itse Tough Mudder -kisan analyysi herätti projektissa mukana olleet valmentajat ja asiantuntijat miettimään tarkasti millaiset fyysiset ominaisuudet osallistujalle ovat eduksi. Lihaskestävyyden, ketteryyden, räjähtävän nopeuden ja aerobisen kestävyyden pitäisi olla riittävällä tasolla kaikilla joukkueen jäsenillä. Parhaiten näiden asioiden mittaaminen tapahtuu autenttisissa olosuhteissa, joten aloimme rakentaa testirataa Tampereelle.

Mustavuoren maasto seuloontui nopeasti testiradan näyttämöksi. Lisäksi Mustavuoren sijainti Varalasta ja Nokian Renkaiden tehtaalta katsottuna on lähes optimaalinen. Mustavuoren laskettelukeskuksen välittömästä läheisyydestä löytyi tarvittava vaatimustaso esteradalle, jolla niin sanotusti jyvät erotellaan akanoista. Rata Mustavuoressa oli pituudeltaan 2 km ja korkeuseroa lähes 100 m sisältäen 12 erilaista estettä.

Kaksitoista urhoollista Nokia Renkaiden työntekijää oli ottanut haasteen vastaan ja lähti karsimaan kuudesta joukkuepaikasta Lontoon Tough Mudder -kisaan. Rata kierrettiin karsinnassa kolme kertaa ja jokaisella kierroksella analysoitiin osallistujien laktaatin määrä verinäytteellä, lisäksi syketiedot tallennettiin jokaiselta kierrokselta Polar Electron -mittalaitteisiin.

Vaikka pohjatietoa karsintaan osallistujista oli kerätty psyykkisistä vahvuuksista alkaen, itse valinta kovakuntoisista osallistujista oli mielenkiintoista ja haastavaa. Painottamalla oikeita osatekijöitä järkevässä suhteessa pystyimme mielestämme auttamaan parhaan mahdollisen Nokia Renkaiden edustusjoukkueen valinnassa Tough Mudder – kisaan.

Projektin aikataulu, joka kokonaisuudessaan oli reilun kuukauden mittainen, asetti valmennusohjelman laadintaan omat haasteensa. Kyseisellä aikataululla kun ei käytännössä ole mahdollista esim. kestävyysominaisuuksia juurikaan kehittää. Päätimme keskittyä treeneissä joukkuehengen ja yhteistyön kehittämiseen ja jokaisen joukkueen jäsenen osalta varmistamaan paras mahdollinen suorituskyky itse tapahtumassa. Erityishuomio valmistautumisessa kiinnitettiin mentaaliseen puoleen, jonka tarkoituksena oli tutustuttaa joukkue tulevalla radalla oleviin esteisiin ja niiden sujuvaan ylittämiseen joukkueena. Ennakoitavissa oli että rasitustaso nousee kisaradalla hetkellisesti myös maksimikestävyysalueelle, jonka vuoksi yhteistreeneissä totuteltiin myös sietämään maitohappoa.

Treenijakson päätteeksi tarkasteltiin yhdessä tulevaa kisarataa ja tutustuttiin yhdessä Tough Mudder esteisiin. Hyvää yhteishenkeä ja fiilistä, ehkä hieman karaisua kylmässä vedessä myös tarvitaan. Viimeistelytreenit Varalan ja Pyynikin harjun upeissa maisemissa ikuistettiin myös oheiselle videoklipille. ”Tahdon portaat” Pyynikin näkötornilla kuuluvat liigatason jääkiekkoilijan ja Tough Mudder -kisaan lähtevien Karpaasien treeniohjelmaan.

Valmistautuminen yhteen maailman kovimmista joukkuekilpailuista sujui mallikkaasti alusta loppuun valmentajan tarkassa valvonnassa. Motivaatiota treeneihin ja itse kisaan tällä joukkueella oli vaikka malliksi huippu-urheilijoille. Erinomaisen motivaation, taistelutahdon ja valmistautumisen ansiosta TeamNokianTyres selvitti Lontoon Tough Mudder –kisan näyttävästi ja helposti, jos nyt 12 mailin mutajuoksusta kukaan voi helposti selvitä. Pjoktista tehdyn videon tuuletukset ja fiilistelyt maalissa kertovat enemmän kuin tuhat sanaa!

Onnittelut koko TeamNokianTyres joukkueelle Varalan Urheiluopiston valmennuskeskuksen puolesta!

Projektista julkaistu video on katsottavissa tästä.

Teksti: Valmentaja, Jari Salmi
Kuvat: Soile Hietikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top