• Contrast
    • Layout
    • Font

Varalan Urheiluopisto ja Suomen Suunnistusliitto ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen. Varala toimii pyöräsuunnistuksen virallisena valmennuskeskuksena ja urheilijan arkea vahvistetaan Tampereen Urheiluakatemian toimintaympäristössä.

– Olemme Varalan strategiassa sitoutuneet liikunnan ja urheilun monipuoliseen edistämiseen. Tämä sopimus omalta osaltaan vahvistaa urheilun roolia ja mahdollisuuksia Tampereella. Mahdollisuus toimia lajin ensimmäisenä virallisena valmennuskeskuksena on meille ja koko Tampereelle erittäin hieno tunnustus laaja-alaisesta työstämme urheilun hyväksi. Odotan innolla yhteistyötämme, kommentoi Varalan toimitusjohtaja Riku Granat.

– Urheiluakatemiatoiminnassa autamme urheilijoita ja valmentajia jalostamaan leireiltä kertynyttä osaamista arjen harjoituksiin, ja tarjoamme urheilijalle tukea myös muihin arjen asioihin kuten kaksoisuraratkaisuihin. Pyöräilylajien ja myös suunnistuksen suosio on kovassa nosteessa. On hauska ajatus, että olemme mukana kahden suosikkilajin yhdistelmälajin kehitystyössä. Ehdottomasti tärkeintä on kuitenkin se, että saamme auttaa urheilijoita tavoittelemaan unelmiaan omassa lajissaan, kertoo Varalan Valmennuskeskuksen ja Tampereen urheiluakatemian johtaja Hannele Hiilloskorpi.

Allekirjoitetun sopimuksen myötä Suunnistusliitto kohdentaa pyöräsuunnistuksen akatemiatoiminnan Tampereen Urheiluakatemiaan. Se tarkoittaa pyöräsuunnistuksen oman valmennusryhmän luomista ja vastuuvalmentajan nimeämistä. Suunnistusliitto käynnistää samalla myös oman pyöräsuunnistusakatemiatoimintansa.

– Varalan sijainti ja olosuhteet istuvat hyvin pyöräsuunnistuksen tulevaisuuden kehitysnäkymiin. Hienoa lähteä tekemään Varalan kanssa yhteistyötä, kommentoi puolestaan Suunnistusliiton toimitusjohtaja, Mika Ilomäki syntynyttä sopimusta.

Yhteistyön aloitti ensimmäinen testipäivä

Osana pyöräsuunnistuksen valmennuksen kehittämistä suunniteltiin, ja ensi kerran toteutettiin, voimatestipatteristo Varalan valmennuskeskuksen asiantuntijoiden johdolla. Pyöräsuunnistusmaajoukkueelta testattiin muun muassa alaraajojen dynaamista ja isometristä voimaa sekä tehontuottoa. Voimatestien ohella kokonaisuuteen sisältyy myös nopeuskestävyysominaisuuksia ja maksimaalista polkemistehoa kuvaava pyörätesti.

– Testaustoiminnan kehittämisessä lähtökohtana oli säännöllinen ja kokonaisvaltainen ominaisuuksien seuranta. Perinteisten kestävyystestien rinnalle otettiin mukaan hermolihasjärjestelmän toimintakykyä kuvaavia testejä, jotta saataisiin kattavammin tietoa lajissa vaadittavista ominaisuuksista ja niiden kehittymisestä harjoittelun myötä. Patteristoa suunniteltiin yhdessä valmentajien kanssa ja urheilijoilta saadun palautteen sekä käytännön kokemusten perusteella tehtiin vielä pieniä viilauksia. Tämänhetkinen kokonaisuus vaikuttaa lupaavalta ja sitä on mielenkiintoista lähteä toteuttamaan, toteaa Varalan valmennuskeskuksen urheilufysiologi ja suunnistuslajien valmennustoiminnasta vastaava Jere Ahonen.

Kansikuvan kuvaaja: Timo Mikkola

Lisätietoa:

Suomen Suunnistusliitto
Mika Ilomäki
toimitusjohtaja
045 7731 0310

Varalan Urheiluopisto
Hannele Hiilloskorpi
Varalan Valmennuskeskuksen johtaja
040 519 6946

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top