Opiskelu Varalassa

Kuuntele opiskelijoidemme ajatuksia:


Liikunnanohjauksen peruskurssi

Alkuvuoden olen pohjustanut osaamistani, jotta voisin toteuttaa yhden haaveistani ja tehdä työkseni sitä mistä olen nauttinut aina – liikunnasta. Ensimmäinen askel on nyt onnistuneesti suoritettu ja liikunnanohjauksen peruskurssi on tullut päätökseen.

Päätökseen on tullut myös unelmieni kevät. En osaa sanoin kuvata, kuinka paljon voi oppia näinkin lyhyessä ajassa. Itsevarmuus omaa osaamista kohtaan on huimasti parantunut ja lajitaidot kasvaneet lukuisissa lajeissa. On löytänyt omat vahvuudet ja heikkoudet ja tietää nyt mihin ja miten tulee kiinnittää huomiota kehittyäkseen.

Kurssin aikana tapahtuneen valtaisan ja monipuolisen oppimisen sijaan kuitenkin nostan kaikkein tärkeimmäksi itsensä ylittämisen ja oman itsensä voittamisen. Tänä keväänä on lukuisia kertoja tehnyt asioita, joihin ei ole uskonut pystyvänsä tai joihin ei ole riittänyt rohkeutta. Tänä keväänä on tehnyt lukuisia asioita ensimmäistä kertaa elämässään. Se tunne, kun ylität itsesi fyysisesti ja henkisesti, on sanoinkuvaamattoman hienoa. Se fiilis on niin täynnä tunnetta ja elämää!

Juuri nyt olo tuntuu kovin tyhjältä, on saanut päätökseen tärkeän vaiheen elämässään. Fyysisesti raskaan alkuvuoden jälkeen on tuntunut todella hyvältä, että ollut hetki aikaa juhlistaa tätä kevättä, antaa itselle hetki aikaa hengähtää ja ottaa rennosti. Ja mikä tärkeintä, suuri kipinä alalle on syttynyt.

Saija Sailas

Saija Sailas Varalan etuportilla.

Alkuvuodesta 2016, kun astelin Varalan ovista sisään, olin viettänyt lukion jälkeen välivuotta keväästä 2014 asti eli 1,5 vuotta. Kaksi hakukertaa korkeakouluun oli takana tuloksetta. Tähtäimessä oli ollut molemmilla hakukerroilla Jyväskylä ja liikuntapedagogiikka. Toisella yrittämällä pääsin alun kirjallisesta kokeesta läpi ja katsastamaan soveltuvuuskokeita Jyväskylään. Tiesin jo pääsykokeissa, että osaamiseni monipuolisuus ei tule riittämään. Halusin silti kyseiseen kouluun ja olin valmis tekemään töitä sen eteen.

Soitin syksyllä Varalaan ja päädyttiin, että laitan hakemuksen tammikuussa alkavalle kurssille, koska töitä oli tiedossa loppuvuodeksi. Lähdin hakemaan LOKilta osaamista niihin taitoihin, joita en pääsykokeissa hallinnut sekä myös tukea kirjallisen kokeen suorittamiseen. Tiesin, että lukuaika pääsykokeisiin menee päällekkäin kurssin kanssa, mutta minut saatiin vakuutettua, että lukeminen onnistuu myös Pyynikillä. Hakukohde oli jo muuttunut liikuntapedagogiikasta liikuntabiologiaan.

Näin jälkikäteen, kun asettamani tavoite on tullut saavutettua koulupaikan suhteen, voin hyvillä mielin kertoa LOKin tuesta tavoitteen saavuttamisessa. Ensinnäkin elin elämäni parhaan kevään Varalassa. Luulen, että olisin samaa mieltä, vaikka en olisi päässyt opiskelemaankaan. Jos mahdollisuutena olisi ollut jatkaa kurssia pidempään, olisin sen tehnyt! Se on kuitenkin lähes varmaa, että ilman LOKkia en olisi nyt opiskelemassa. Se monipuolinen kattaus, jota kurssilla käytiin ei todellakaan mennyt hukkaan. Oli mielestäni hyvä, että käytännön opiskelun lisäksi oli teoriatunteja (anatomia, valmennus- ja testausoppi). Asiaa oli varsinkin anatomiassa tuntimääriin nähden mielestäni melko paljon. Liikuntatieteellistä silmällä pitäen nämä teoriatunnit eivät auttaneet itse pääsykokeisiin oikeastaan lainkaan, mutta nyt opintojen aikana olen todella tyytyväinen että spina scapulat ja rectus abdominikset tuli opeteltua jo ”ennakkoon” keväällä. Yksi iso plussa on ollut myös didaktiikassa läpi käyty tuntisuunnitelman tekeminen.

Lajiopetus oli mielestäni kurssilla todella laajaa sekä samalla laadukasta. Kaikki opettajat ansaitsevat isot kiitokset! Perusteet kaikissa läpikäytävissä lajeissa tulee vähintäänkin hyvin käytyä läpi. Tunnit tarjosivat lähes poikkeuksetta itselleni jotain uusia näkökulmia tai tietotaitoa asiasta. Varmasti iso merkitys on ollut myös ryhmän toimivuus opetuksessa. Tuntimäärät lajeille oli mielestäni hyvin suhteutettu. Talviliikuntajakso Vuokatissa oli myös mukava lisä. Melko myöhäinen ajankohta kuitenkin johti siihen, että maastohiihto jäi todella vähälle. Käytännössä osittain toteutettu valmennus- ja testausopin kurssi oli todella hyvä kombo. Ensin opeteltiin asiat teoriassa ja varmasti kaikki muistivat asian, kun se toteutettiin käytännössä. Tykkäsin itse myös siitä, että kurssiin sisältyi käytännössä laktaattimittaukset. Itselleni pääsykokeissa aivan uutta lajia, rullasuksihiihtoa, olin myös kuvitellut käytävän opetuksessa läpi. Olin itse ostanut edellisenä syksynä välineet ja opiskelin itsenäisesti hieman hiihdon opetusta soveltaen. Varalasta sai kyllä rullasuksia lainaan, joka oli iso plussa niille, joilla ei välineitä ollut.

Tällä hetkellä itselläni on sellainen tunne, että olen oikeassa paikassa opiskelemassa liikuntabiologiaa. Opiskelu on ollut todella mielenkiintoista ja kaikki tämän eteen tehty ”työ” on kyllä ollut sen arvoista. LOK oli yksi etappi kaiken tämän mahdollistajana.
Susanna Koponen