• Contrast
    • Layout
    • Font

Huipulla ravitsemus ratkaisee

Urheiluakatemiamme ravitsemusasiantuntija Anna Ojala vieraili Floridassa Aleksander “Sasha” Barkovin luona.

Teksti: Henriikka Hiilloskorpi

NHL-joukkue Florida Panthersissa pelaava tamperelaisjääkiekkoilija Alexander Barkov tietää, että ravitsemuksella on suuri merkitys urheilu-uralla menestymisen kannalta. Ravitsemusasiantuntijamme Anna Ojala tapasi Barkovin Floridassa.

Floridassa aurinko paistaa ympäri vuoden, mutta jääkiekkoilija Alexander Barkov suuntaa joka päivä hyvillä mielin jäähallin uumeniin. Huippu-urheilijan arki on rytmitetty täysin treenien ja pelien ympärille. Barkovilla saattaa olla viikossa jopa 4 peliä. Pelien ja joukkueen omien treenien lisäksi hän tekee vielä omatoimisia harjoituksia. Florida Panthersin kotijäähallin käytävillä huoltojoukot kehuvat Barkovia jopa joukkueen ahkerimmaksi harjoittelijaksi.

Kovan harjoitus- ja pelirytmin ohessa oikeanlaisen ravinnon merkitys on elintärkeä. Huippukiekkoilijan pitää syödä paljon, jotta jaksaa, mutta oikeita asioita, jotta suorituskyky pysyy huipussaan.

Barkov kokee, että on saanut jo kotoaan hyvän opastuksen ravitsemuksen suhteen. Äiti osasi valmistaa terveellistä ruokaa, eikä tarjolla ollut useinkaan epäterveellisiä jälkiruokia. Barkov uskoo, että koska ravitsemus on ollut jo nuoresta asti kunnossa, hänen ei ole tarvinnut myöhemmin urallaan opetella urheiluravitsemuksen perusasioita.

Jos ravitsemuksen suhteen tulisi ongelmia, joukkueen puolesta olisi aina mahdollista saada siinä neuvoa. Barkovin mukaan jääkiekkopiireissä ollaan hyvin tietoisia ravitsemuksesta, ja hän on oppinut esimerkiksi, että millaisia eroja aterioissa kannattaa olla peli- ja vapaapäivinä. Suuressa joukkueessa Barkov on myös huomannut, että yksilöllisiä eroja ravinnon suhteen on paljon.

– Jotkut eivät liho, vaikka mitä söisivät, kun taas toiset lihovat pelkästään katsomalla ruokaa.

Suurin osa aamupaloista ja lounaista huolehditaan Barkovin joukkueen puolesta joko jäähallilla tai pelireissuilla hotellilla. Illalliset ovat kuitenkin jokaisen omalla vastuulla.

– ­­On tärkeää, ettei syö liikaa epäterveellistä ruokaa. Sen osaavat kaikki huolehtia itse. Ja jos ei osaa, niin sitten oppii omista virheistään, kun ei pääse jäällä niin nopeasti ja kevyesti kuin ennen, Barkov sanoo.

Nuorille jääkiekkoammattilaisen urasta haaveileville Barkovilla on ravitsemuksen suhteen yksinkertainen neuvo, joka jokaisen pelaajan kannattaa opetella ajoissa: oppia syömään mahdollisimman terveellisesti, jotta lihakset kasvavat ja jaksaa harjoitella ja pelata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top