Liikunta-aktiviteetit

fitness workout women

(suluissa max henkilömäärä/kerta)

UUTTA Varalassa Bowellness, Äänimaljarentoutus ja Palaudu lempeästi

Kuntoa, voimaa ja fiilistä

CrossCore (20)
Cross-Training (25)
Hulavanne,1,2kg
Kahvakuula (20)
Kehonpainoharjoittelu (25)
Kuntonyrkkeily (30)
Niskahartiatunti (25)
Toiminnallinen saliharjoittelu (20)
Lavis (30)
Vesijumppa / Vesitreeni (20)
Selkäkoulu
Tiimikisailut (200) *sisällä tai ulkona
Jousiammunta (16)
Taukojumppa 10 min
Taitorata (22)

Ulkoliikunta

Metsäjooga (16)
Bootcamp (20)
Sauvakävely (30)
Frisbeegolf-puttirata (18)
Kulttuurikävely Pispalaan (20)
Kirkkovenesoutu (1 x 14)
Melonta kajakeilla (12/yksi ohj.)
Melonta suurakanooteilla (12-16)
Flowpark-seikkailuhuvipuisto

Luontoliikunta Mustavuoressa.Osa tuotteista mahdollista toteuttaa myös Varalan alueella

Juoksuhautakävely (20)
Pölkkytreeni (20)
Polkujuoksu
Sauvakävely

Keho ja mieli

Bowellness (28)
Pilates (30)
Jooga (20)
Saunayoga (8)
Metsäjooga (16)
Palaudu lempeästi (28)
Palauttava kehotietoisuustauko (28 /15)
Foamroller-lihashuolto (25)
Aktiivinen liikkuvuus ja kehonhuolto (20)
Tietoisuutta liikkeen kautta -ryhmätunti (28/15)
Venyttely ja/tai rentoutus (40)
FasciaMethod (20)
Äänimaljarentoutus (25)
Elävöittävä aistikävely (15)

Köysitoiminta (8hlö/h)

Kalliolta laskeutuminen
Lypsykone
Trapetsihyppy
Jättiläisen tikkaat
Seikkailuhuvipuisto Flowpark Varala ryhmävaraukset

Palloilu

Ball Bouncer – nuijapallo (n. 20)
Futsal (20)
Kin-Ball (20)
Lentopallo / pehmolentis (24)
Sulkapallo (16)
Sähly (20)
Jalkapallo (20)
Pesäpallo (min 14 hlö)
Pickleball (16)
Koripallo (8-22)
Tulituspallo (30)
Roundnet (24)

Testit

Energiatesti (15)
Firstbeat (14)
Kehonkoostumusmittaus (yksittäin, nonstop)
Normaaliliikkuvuuden testit (30)
Kävelytesti (100)
Polkupyöräergometritesti (6 hlö/h)
Tasotesti (n. 20)

Yhteistyössä Nature Escape -yrityksen kanssa

Luontopakopeli (16)

Kuntoa, voimaa ja fiilistä (suluissa max henkilömäärä)

CrossCore (20)CrossCore on koko kehon toiminnallista harjoittelua kehittäen erityisesti keskivartalon tukilihaksia ja kehonhallintaa. Välineenä käytetään joustamattomasta nailonista valmistettua nauhaa, CrossCore laitetta (väkipyörä ja naru) ja kehon omaa painoa. Tunnilla tehdään monipuolisesti voima-, tasapaino- ja liikkuvuusharjoituksia. Tunti sopii monen tasoisille ihmisille, sillä liikkeiden rankkuutta säädellään vartalon kaltevuuskulmaa muuttamalla.

Cross-Training (25)
Tunnilla suoritetaan raskas voima- ja kunto-ohjelma, jota tehdään korkealla intensiteetillä. Harjoittelu kehittää mm. hapenottokykyä, lihaskestävyyttä, maksimivoimaa, nopeutta ja ketteryyttä. Tunti soveltuu sekä huippu-urheilijan että tavallisen kuntoilijan voima- ja kunto-ohjelmaksi.

FasciaMethod
Kehonhuoltomenetelmä ryhmäliikuntaan. Konseptissa yhdistyvät myofaskiaalinen liikkuvuusharjoittelu, dynaaminen täsmävenyttely kireille lihaksille, liikehallintaharjoittelu ja faskiakäsittely pallolla. Näkökulma on kuntouttava sisältäen harjoitteita yleisimpiin tuki- ja liikuntaelin oireisiin. FasciaMethod -konseptin harjoitteluperiaatteet pohjautuvat tutkittuun näyttöön liikkuvuus- ja liikkeenkontrollin harjoittelusta.

Hulavanne,1,2kg
Hulailu voi olla juuri sellainen laji, joka on sekä helppoa ja tehokasta ja vielä niin lystikästäkin, että se varmasti koukuttaa. Lajiin tutustutaan helppojen perusliikkeiden kautta mutta haasteita löytyy varmasti myös kokeneimmillekin hulattelijoille. Varalan hulatuntia tarjotaan pienenä lisänä jonkin toisen lajin kylkeen tai vaikkapa taukojumppana kokouspäivän piristeeksi. Sopiva aika hulatteluun omana lajinaan on 30min. Toisen lajin parina aikaa voi varata 45-60min.

Kahvakuula (20)
Toiminnallinen voimaharjoittelutunti, jossa tarvitaan useiden lihasten yhteistyötä. Harjoittelulla parannetaan lihaskuntoa, tasapainoa, kehonhallintaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tunnin tavoitteena on opetella ja parantaa liikkeiden suoritustekniikkaa ja antaa hyviä virikkeitä omaan harjoitteluun.

Kehonpainoharjoittelu (25)
Tunnilla harjoitetaan kehoa monipuolisilla liikesarjoilla, joissa tärkeänä osana on tasapaino,  koordinaatiokyky ja keskivartalon lihasten aktivointi. Tunnilla voidaan käyttää vastuksena myös erilaisia välineitä, jotka antaa haastetta liikkeisiin ja kehittää tehokkaasti kehon motoriikkaa.  Tunti sopii kaikenkuntoisille ja –ikäisille.

Kuntonyrkkeily (30)
Tehokas kuntoilumuoto, jossa harjoitellaan nyrkkeilyn perustekniikoita. Tunti sisältää myös lihaskunto-osuuden ja venyttelyn. Nyrkkeily nostaa peruskestävyyttä, vahvistaa hartiaseutua sekä rentouttaa hartiaseudun ja käsien lihasjännityksiä. Kuntoilija voi itse säädellä tehokkuuden oman kuntotasonsa mukaan.

Niskahartiatunti (25)
Vahvistetaan, vetreytetään ja venytetään yläselän ja hartiaseudun lihaksistoa. Välineinä käytetään keppejä ja kuminauhoja. Tunnilta saat ideoita omaan taukoliikuntaan. Tunti sopii kaikenikäisille.

Toiminnallinen saliharjoittelu (20)
Nykyaikaista kuntosaliharjoittelua, jossa liikkeitä tehostetaan erilaisin keinoin, harjoituksin ja apuvälinein.  Tunnilla harjoitellaan liikkeiden oikeaoppisia tekniikoita ja perehdytään erilaisien vapaiden painojen käyttöön. Tunti tarjoaa mm. virikkeitä omaan kuntosaliharjoitteluun.

Lavis (30)
Tämä uusi, hauska, helppo ja hikinen liikuntamuoto perustuu lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuotoon. LAVISta tanssitaan yksin, joten ei ole vaaraa, että kukaan talloo varpaille. Tunnilla tanssitaan tuttuja lavatanssilajeja kuten humppa, jenkka, rock/jive, valssi, tango ja salsa. Tunnilla jopa opit eri lavatanssiaskeleiden perusteita kuntoilun ohella.

Vesijumppa / Vesitreeni (20)
Vedessä tapahtuvaa tehokasta ja monipuolista vesiliikuntaa musiikin tahtiin. Liikkeissä vesi toimii hyvänä vastuksena ja voidaan käyttää myös erilaisia välineitä (vesijumppahanskoja, ämpärinkansia tai lötköpötköjä) tehostamaan tai tukemaan liikettä. Allastunnit sopivat kaikenkuntoisille liikkujille.

Selkäkoulu
Selkäkoulu on interaktiivinen luento, jossa käydään läpi selän rakennetta, liikkuvuutta ja vahvuutta. Luennolla tehdään selkää vahvistavia, venyttäviä ja rentouttavia liikkeitä, joten päällä on hyvä olla liikuntavaatteet. Luennolta saa mukaansa Selkäkoulu – materiaalin. Kesto 90 min.

Tiimikisailut (200) *sisällä tai ulkona
Hauskanpitoa, jossa yhdistyvät yhteistyötaidot ja liikunnan ilo hauskojen tehtävien parissa. Kisailuissa kilpaillaan useimmiten 4-6 henkilön joukkueissa. Erinomainen valinta tunnelman nostattajaksi tai kevyemmäksi liikunnaksi. Tiimit kisaavat erilaisten ongelmaratkaisujen, ketteryyttä ja tarkkuutta vaativien tehtävien parissa. Halutessaan voi tuoda omat palkinnot joukkueille tai tilata palkinnot Varalasta. Huom! Mahdollista on toivoa rauhallisempaa sisältöä ongelmanratkaisuja painottaen tai vastaavasti fyysistä kuntoa vaativia tehtävät. Tästä pyydämme lisätietoja tilaajalta.

Jousiammunta (16)
Jousiammunta on taitolaji, joka sopii kaikille. Jousiammunta kehittää keskittymiskykyä ja vaatii harrastajaltaan malttia – ja tarjoaa erinomaisen vastapainon nykyajan kiireiselle elämänmenolle.

Taukojumppa 10 min
Kokouspäivän oheen lyhyt virkistyshetki. Taukojumppa pidetään ryhmän käyttämässä kokoustilassa. Jumpan tehtyäsi opit sopivia liikkeitä myös omalla työpaikalla tehtäväksi.

Taitorata (22)
Hypi, kieri ja tasapainoile! Taitorata on rakennettu toimintapisteistä, joilla harjoitellaan liikkumis- ja tasapainotaitoja, kuten ketteryyttä, voimaa, kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Nämä taidot ovat perusta kaikille lajeille ja kehotuntemukselle. Taitorata on kokonaisvaltainen ja monipuolinen liikuntatuokio, joka sopii kaikenikäisille. 

Keho ja mieli

Bowellness (28) UUTTA Varalassa!
Kehoa huoltava tunti, jossa välineen käytetään kaari lautaa. Toteutetaan yksin tai pariharjoitteluna, liikkeet tehdään rauhalliseen tahtiin paljain jaloin. Väline ohjaa oikeisiin liikeratoihin, harjoittaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta.  Liikekehittelyissä hyödynnetään useita liikesuuntia, raajojen kiertoa ja kehon keskiviivan ylityksiä. Tuntia ohjaa koulutettu Bowellness- valmentaja.

Elävöittävä aistikävely (15) UUTTA Varalassa!
Metsäkävely rauhoittaa, tuulettaa ja palauttaa. Luonto vaikuttaa tutkitusti myönteisesti fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteemme ja hyvinvointiimme. Verenpaine ja stressihormonitasot laskee, mieliala kohenee ja lihasjännitykset vähenee. Ohjattu kävely Pyynikin luonnonsuojelualueella sisältää kevyitä aisti- ja kehotietoisuusharjoitteita, jotka herättelee aistejamme kohti ympäröivää luontoa. Elävöittävä aistikävely sopii hyvin esimerkiksi virkistymis- ja palautumishetkeksi kokouspäivän keskelle, jolloin aivot saavat aikaa yhdistellä käsiteltyjä asioita samalla kun koko keho saa happea ja mahdollisuuden palautua luontovaikutusten tukemana.

Pilates (30)
Pilates on kehon keskustan hallintaan perustuva harjoittelumuoto, jonka avulla saavutetaan voimaa ja kestävyyttä. Se lisää nivelten liikkuvuutta ja vahvistaa rankaa tukevia lihaksia. Pilatestunti on rauhallinen kokonaisuus, jossa liikkeet tehdään oman hengityksen tahtiin.

Jooga (20)
Valittavissa aloittelijoille sopiva Lempeä Jooga tai vaihtoehtoisesti dynaamisempi JoogaFlow. Tunnilla on hyvä olla joustava lämmin vaatetus, esimerkiksi pitkähihainen paita ja -housut sekä sukat. Tunnilla ollaan ilman jalkineita.

Saunayoga (8)
Saunayoga on matalassa lämmössä lauteilla istuen tehtävä harjoitus. Saunayoga sopii kaikille niille, joille sopii saunominen miedossa lämmössä. Sarjan tekeminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta joogasta.  Saunayoga-sarja kestää puoli tuntia ja koostuu kuudesta asennosta. Asennot vahvistavat keskivartalon ja jalkojen lihaksia, lisäävät selkärangan ja lonkkien liikkuvuutta sekä venyttävät ylävartalon ja pakaroiden lihaksia. Varalassa saunayogaa toteutetaan tunnelmallisella rantasaunalla jonne mahtuu kerrallaan 8-9 joogaajaa.

Palauttava kehotietoisuustauko (28/15) UUTTA Varalassa!

Pitkä kokoustaminen alkaa helposti näkyä ja tuntua kehossa, kun alkujaan hyvä ryhti alkaa painua kasaan ja kohta jo niskassa tai alaselässä jomottaa. Keholliset asentomme vaikuttavat tutkitusti mielentilaamme kuten myös hengitys vaikuttaa hermostomme tilaan. Tulevaisuuden työhyvinvoinnissa tulemme hyödyntämään kehotietoisuutta ja kehollista tietoa enemmän niin työnteon tavoissa kuin luovan ajattelun sekä ongelmanratkaisun tukena. Palauttavalla kehotietoisuustauolla suuntaamme hetkeksi huomion kehoon, löytäen kehon tuen uudelleen syvemmältä läsnäolosta ja lantion ja selkärangan tuesta. Koko olemus saa uutta virtaa vapaammin virtaavasta hengityksestä ja virkistyneestä mielestä. Kehotietoisuustauko sisältää kevyitä kehomielikokonaisuutta palauttavia ja viritteleviä harjoitteita, joissa osallistujat pääsevät tutustumaan ohjatusti oman vireystilansa aistimiseen ja säätelyyn

Palaudu lempeästi (28) UUTTA Varalassa!
Syvävenyttelyliikkeet tehdään lattiatasossa rauhallisesti hengitellen ja rentoutuen. Liikkeet edistävät kokonaisvaltaista palautumista omassa arjessasi. Pukeudu joustavaan ja lämpöiseen vaatetukseen, sukat jalassa. Suositellaan kaikille!

Foamroller-lihashuolto (25)
Foamrolleria käytetään itsehoitona hierontaan ja lihaskalvojen aukaisemiseen. Itsehoitona tehty lihaskalvojen avaaminen, ”vapauttaminen”, on pehmytkudosten muokkausmenetelmä, jolla pyritään vaikuttamaan lihaskalvojen elastisuuteen. Foamroller on myös erinomainen työkalu erilaisiin lihaskunto-, stabilisaatio-, liikkuvuus-, ja tasapainoharjoitteisiin.

Aktiivinen liikkuvuus ja kehonhuolto (20)
Tämä tunti sopii kaikille, sillä hyvä liikkuvuus parantaa jokaisen hyvinvointia. Aktiivisella liikkuvuudella tarkoitetaan liikelaajuutta, mikä saavutetaan omalla lihasvoimalla ilman apuvälineitä. Aktiivinen liikkuvuus kuvastaa aktiivisella lihastyöllä saavutettua nivelen liikelaajuutta, esimerkiksi jalannosto seisoma-asennossa eteen-ylös. Liikkeet ovat toiminnallisia, joten saat tunnilta kehoosi hyvän lämmön.

Tietoisuutta liikkeen kautta -ryhmätunti (28/15)
Liikkuvuutta, palautumista ja kehotietoisuutta! Feldenkrais® -menetelmä on sensomotorinen oppimismenetelmä, joka hyödyntää aivojen neuroplastisuutta edistämään kehoekonomisia, eli kestäviä ja kokonaisvaltaisia tapoja liikkua ja toimia. Tietoisuutta liikkeen kautta -tunnilla osallistujat liikkuvat sanallisen ohjauksen mukaisesti, tehden liikkeet hitaasti ja kevyesti usein selin- tai kylkimakuulla. Jokaisella tunnilla on jokin toiminnallinen teema, esimerkiksi niska-hartiaseudun vapaus, selkärangan tuki ja liikkuvuus, hengitys, tai muu toivomasi teema. Tunnit eivät ole pelkästään kehollista harjoittelua vaan havainnoimalla omaa liikettä, tietoisuus ja tuntemus omasta kehosta ja tavoista lisääntyy. Feldenkrais®-menetelmä edistää muun muassa nivelten liikkuvuutta, parantaa ryhtiä ja asentotottumuksia, tukee palautumista ja hermoston tasapainoa, vähentää tarpeettomia lihasjännityksiä sekä kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Tietoisuutta liikkeen kautta -tunti ei vaadi erityisosaamista, liikunnallista taustaa tai tietyn tasoista kuntoa ja sopii kaiken ikäisille

Venyttely ja/tai rentoutus (40)
Venyttelyllä rentoutetaan koko keho liikuntasuorituksen jälkeen. Tunnilla tehdään pitkäkestoisia venytysliikkeitä, jotka auttavat lihaksia palautumaan ja lisäämään nivelten liikkuvuutta. Tunnilla käydään läpi kaikki päälihasryhmät, annetaan eri vaihtoehtoja liikkeisiin ja opastetaan oikeaan suoritustapaan. Rentoutuksessa pysähdytään rauhoittumaan hetkiseksi selinmakuulla lattialla ja rentoutetaan koko keho osa kerrallaan.

Äänimaljarentoutus (25) UUTTA Varalassa!
Äänimaljarentoutuksen harmoniset äänet ja lempeä värähtely johdattavat asiakkaan rentoutumisen tilaan, jossa sekä keho että mieli voivat päästää irti jännityksestä, huolista ja arjen kiireistä. Äänimaljarentoutus sopii jokaiselle ja on kokijalle ainutlaatuinen matka omaan sisimpään. Saat ihanan hengähdyshetken ja rentoutua mukavasti joogamatolla viltin alla.

Äänimaljat voivat mm. parantaa unta, auttaa ylivirittyneisyyteen, rauhoittaa hermostoa, lievittää kipuja, vähentää lihasjännityksiä ja stressiä sekä vahvistaa voimavaroja.

Palloilu

Ball Bouncer – nuijapallo (n. 20)
Hauska, kaikenikäisille ja –tasoisille sopiva joukkuepallopeli. Pelataan kuten sählyä mutta pelivälineinä on pehmeä nuija ja pehmeä pallo. Mailan muodon takia pallo ei mene aina sinne minne sen toivoisi menevän ja se tekee pelistä yllätyksellisen.

Futsal (20)
Futsal on muodostunut pääsiallisesti kolmesta joukkuepallopelistä: jalkapallosta, koripallosta sekä käsipallosta. Tunnilla opetetaan pelin säännöt ja pelataan paljon. Futsalia pelataan palloiluhallissa. Joukkuepelit kehittävät kestävyyttä, liikkuvuutta sekä liikuntataitoja.

Kin-Ball (20)
Tätä hienoa peliä pelataan yhtäaikaisesti kolmella joukkueella käyttäen jättimäistä, 1.02 metrin palloa, joka painaa vain yhden kilon! Kin-Ballin avulla voidaan opettaa yhteistyötä, urheiluhenkeä, pallosilmää ja kasvattaa kuntoa

Lentopallo / pehmolentis (24)
Harjoitellaan tekniikoita (syöttö, lyönnit) ja kerrataan säännöt. Lopuksi pelataan, tarvittaessa myös sovellettuja pelejä. Leppoisasti seurapelinä pelatessa lentopallon fysiologiset vaikutukset kohdistuvat etupäässä liikkuvuuteen. Pehmolentis on helpotettu versio lentopallosta. Sitä pelataan pehmopallolla ja se sopii hyvin aloittelijoille.

Sulkapallo (16)
Pelataan, harjoitellaan perustekniikoita (lyönnit, syöttö, liikkuminen ja verkkopeli) ja kerrataan säännöt. Sulkapallo vaikuttaa liikkuvuuteen, mutta vauhdikkaasti pelaten myös kestävyyteen ja luustoon. Sulkapallo sopii myös vähän liikuntaa harrastaneille, koska sen aloittaminen ei edellytä yhtä paljon taitoa kuin esimerkiksi tennis.

Sähly (20)
Harjoitellaan perustekniikoita, opetellaan säännöt ja lopuksi paljon peliä. Sähly on tehokasta ja reipasta kestävyysliikuntaa.

Jalkapallo (20)
Pelaamisen lisäksi harjoitellaan perustekniikoita ja kerrataan pelin sääntöjä. Pelialustana on hiekkatekonurmi.

Pesäpallo (min 14 hlö)
Pelaamisen lisäksi harjoitellaan perustekniikoita ja kerrataan pelin sääntöjä. Pelialustana on hiekkatekonurmi. Suositeltava kesto 1,5h.

Pickleball (16)
Sporttinen ja koukuttavan hauska mailapeli, jossa tennis, sulkapallo ja pingis yhdistyvät uudella tavalla. Mukaansatempaava pickleball sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille koululaisista senioreihin. Perustaidot on aloittelijankin helppo oppia ja onnistumisen kokemuksia saa nopeasti. Kokeneemmalle pickleball taas on nopeatempoinen, taitoa, taktiikkaa sekä hyviä refleksejä vaativa kilpailuhenkinen laji, joka on myös todella tehokasta liikuntaa.

Koripallo (8-22)
Pelaamisen lisäksi harjoitellaan perustekniikoita ja kerrataan pelin sääntöjä.

Tulituspallo (30)
Vauhdikas ja leikkimielinen joukkuepeli, jossa joukkueiden tehtävänä on varastaa vastustajan aarre omalle kenttäpuoliskolleen. Pelialue on jaettu keskeltä kahtia, jonne rakennetaan erilaisia suojamuureja penkeistä, maaleista, patjoista tms. Välineenä käytetään pehmopalloja, joilla tarkoitus polttaa vastustajat pois pelistä ja suojata oman alueen aarretta. Suosittu peli aikuisten ja lasten keskuudessa ja toimii hyvin myös perhepelinä.

Roundnet (24)

Roundnet on peli, jossa on paljon lentopallon elementtejä. Sinulla on parisi kanssa kolme kosketusta, mutta palloa ei lyödä verkon yli, vaan halkaisijaltaan 90cm:ä olevaan pyöreään verkkoon! Pelialueena voi olla mikä tahansa niin 10m x 10m tasainen alue. Monesta muusta pallopelistä Roundnet poikkeaa siten, että peliympäristö on 360 asteen alue, jossa ei ”omia puolia” tunneta. Peli sopii kaiken tasoisille ja ikäisille. Aluksi harjoitellaan välineenkäsittelyä ja pelinomaisia harjoituksia. Nopeasti vauhtiin pääsevien kanssa pelataan vauhdikkaasti!

Ulkoliikunta

Bootcamp (20)
Ulkona tapahtuvaa raskasta toiminnallista harjoittelua.  Tunnilla liikkeet tehdään oman kehonpainolla intervalliharjoitteluna. Sopii myös aloittelijoille, sillä jokainen voi harjoitella oman kuntotasonsa mukaisesti.

Sauvakävely (30)
Tehokasta ja turvallista liikuntaa kaikenkuntoisille ja -ikäisille. Sauvakävelyyn kuuluu lyhyt sauvajumppa ja venyttely, jotka tekevät liikuntatuokiosta monipuolisen. Halutessa voidaan myös pitää kahvitauko vanhassa Pyynikin näkötornissa. Reippailu raittiissa ilmassa, kauniissa maisemissa, piristää mieltä ja kehoa.

Frisbeegolf-puttirata (18)
Nopeasti kierrettävä 10-väyläinen rata, jonka väylät ovat 20-35 m pituisia. Radan ehtii hyvin kiertämään pariin kertaan tunnin aikana. Tarkoituksena saada frisbee koriin kullakin väylällä mahdollisimman vähin heitoin. Rata kulkee metsässä, paikoin haastavassa maastossa korkeuserojen vuoksi

Kulttuurikävely Pispalaan (20)
Kulttuurikävely Tahmelan, Pyynikin ja Pispalan alueella. Kävelyä ja kerrontaa. Vanhaa ja uutta. Tutustutaan historiallisiin kohteisiin ja nautitaan upeista maisemista.

Kirkkovenesoutu (14) 9.5. alkaen
Soutu kohdistuu koko vartaloon ja sitä voi harjoittaa kunnoltaan eritasoiset henkilöt. Kirkkovenesoutu vaatii yhteistyötä ja on sosiaalinen kestävyyslaji. Soutu sopii kaikille. Varalassa on yksi liukuvapenkkinen kirkkovene, johon sopii 14 soutajaa. Perämiehenä toimii Varalan ohjaaja. Soutulenkki tehdään tuulen suunnat huomioiden Pyhäjärven rantaviivoja mukaillen tai Viikinsaari kiertäen. Tyypillisesti soutulenkki on kestoltaan 60-90 min.

Melonta kajakeilla (12/yksi ohj.)
Melonta tapahtuu yksikkö- ja kaksikkokajakeilla (22 aukkoa). Melonta kehittää koko kehon kuntoa, sillä liike lähtee aina jaloista asti. Laji sopii myös erityisesti hartiavaivojen parantamiseen, sillä se liikuttaa tehokkaasti hartian seudun lihaksia. Melonta vahvistaa käsi- ja selkälihaksia sekä hartioita.

Melonta suurakanooteilla (12-16)
Melonta suurkanootilla sopii kaikenlaisille aikuisryhmille. Yhteen suurkanoottiin mahtuu 6-8 melojaa.

Flowpark-seikkailuhuvipuisto
Seikkailuhuvipuisto Flowpark Varala sijaitsee keskellä Varalan Urheiluopiston pihapiiriä. Flowparkiin voit tulla joko yksin, perheen tai ystävien kanssa. Seikkailupuisto on myös mukava tapa viettää aikaa esimerkiksi työporukan kanssa. Ratoja on kaikkiaan kahdeksan, jotka kulkevat 5-12 metrin korkeudessa.

Köysitoiminta (8hlö/h)

Kalliolta laskeutuminen * Laskeutuminen: laskeudutaan köyden avulla 15 metriä korkealta kalliolta.
* Kalliokiipeily: kiivetään ylös 15 m korkea kallio.

Lypsykone
Kävellään 5 m korkeudella olevaa vaijeria pitkin noin 8 m matka. Tukena löysänä roikkuvat narut.

Trapetsihyppy
Kiivetään 6,5 metriä korkean tolpan nokkaan, noustaan siellä seisomaan pienen levyn päälle ja hypätään puiden välissä roikkuvaan trapetsikapulaan.

Korikiipeily
Kasataan mahdollisimman monta limsakoria pinoon itse pinon päällä istuen. Kaveri ojentaa/heittää lisäkoreja kiipeilijälle.

Jättiläisen tikkaat
Kiivetään 10 m korkeat ja 2 m leveät heiluvat köysitikkaat ylös. Askelväli tikapuissa suurimmillaan yli 1,5 m.

Seikkailuhuvipuisto Flowpark Varala ryhmävaraukset
varala.fi/vapaa-aika/flowparkvarala

Testit

Energiatesti (15)
Energiatesti koostuu kuntotestistä, hyvinvointikyselystä sekä biometrisistä mittauksista.
Energiatesti antaa tietoa omasta terveydentilastasi, kehosi suorituskyvystä ja siten koko energiatasostasi. Testi määrittää henkilön energiaindeksin, joka kertoo ajan, jonka ihminen jaksaa tehdä töitä, harrastaa vapaa-ajalla tai puuhailla kotona päivän aikana. Energia ilmoitetaan tunteina ja minuutteina. Energiaindeksin laskennassa painottuvat työkyvyn kannalta merkittävimmät tekijät kuten aerobinen kunto, verenpaine ja lihaskunto.  Testitulos kannustaa liikunnallisten ja terveellisten elämäntapojen aloittamisessa sekä motivoi niiden ylläpitämisessä. Energiatesti on tehokas ja luotettava kuntotestausprotokolla, jonka voi hyvin suorittaa myös esimerkiksi työpaikan kokoustilassa.

Firstbeat (14)
Firstbeat hyvinvointikartoitus kertoo sydämesi hyvinvoinnista. Se antaa objektiivista ja mitattavaa tietoa aidossa ympäristössä. Hyvinvointikartoitus perustuu sydämen syketietoa analysoivaan tietokoneohjelmaan, hyvinvointianalyysiin, joka tunnistaa fysiologisia muutoksia sykevälivaihtelusta. Mittaukset toteutetaan tavallisten päivien aikana – ei testiympäristössä. Hyvinvointianalyysin avulla saat selville mm. kuormitustilasi ja voimavarasi, unesi laadun ja liikunnan riittävyyden sekä energiankulutuksesi. Tavoitteena on tarkastella elämäntapojen vaikutuksia terveyteen ja jaksamiseen ja tulosten perusteella suunnitella jatkotoimenpiteitä hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kehonkoostumusmittaus (yksittäin, nonstop)
Bioimpedanssimittauksesta saadaan tietoa kehon koostumuksesta helposti, nopeasti ja luotettavasti. Mittaus on tehokas työkalu ravintotottumusten, terveysliikunnan, painonhallinnan ja muiden elämäntapamuutosten motivointiin, monitorointiin ja seurantaan. Asiakas saa testipalautteeksi raportin, jossa on yksityiskohtaista tietoa kehon koostumuksesta (mm. rasvaprosentti, lihasmassa, lihastasapaino jne.). Testiraportti käydään läpi testaajan kanssa heti mittauksen jälkeen. Tarvittaessa ryhmille voidaan järjestää erillinen testipalauteluento (30 min) heti testin päätyttyä.

Normaaliliikkuvuuden testit (30)
Testi mittaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta sekä kertoo ihmisen normaalin liikkuvuuden tilan. Testin voi suorittaa myös kotona ja näin ylläpitää omaa lihastasapainoa. Testin aikana annetaan ohjeita henkilön omien venytettävien lihasten huoltoon ja kerrotaan liike-esimerkkejä kotiharjoitteluun. Testi sopii kaiken kokoisille ja ikäisille.

Kävelytesti (100)
UKK:n kävelytestillä arvioidaan testattavien kestävyyskuntoa. Testissä kävellään radalla tai tasaisessa maastossa 1 tai 2 km:n matka oman kunnon ja terveyden sallimissa rajoissa mahdollisimman reippaasti. Kävelyn jälkeen testattavalta mitataan loppusyke. Kävelyajan, loppusykkeen ja kehon painon perusteella lasketaan kuntoindeksi, jonka avulla voidaan arvioida testattavan kestävyyskuntoa. UKK:n kävelytesti on turvallinen ja helposti toteutettava testi, joka soveltuu erityisesti suurien ryhmien testimuodoksi kuten myös harvemmin käytetty 6 minuutin kävelytesti. Kaksisivuinen testipalaute sisältää arvion kestävyyssuorituskyvystä ja lyhyet perusohjeet liikkumiseen. Palautteet ja testipalauteluento (45 min) järjestettävissä 1-2 h testin päättymisestä riippuen ryhmän koosta.

Polkupyöräergometritesti (6 hlö/h)
Epäsuoralla pyörätestillä arvioidaan testattavien hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa eli kestävyyskuntoa. Testin perusteella laskettava maksimaalinen hapenkulutus (maksimaalinen hapenottokyky – VO2 max) kuvaa hengitys- ja verenkiertoelimistön, sydämen, työskentelevien lihasten ja niitä huoltavien järjestelmien toiminnan tehokkuutta pitkäkestoisessa liikuntasuorituksessa. Maksimaalinen hapenkulutus on yleinen kestävyyskunnon mittari, jonka avulla voidaan arvioida testattavan kestävyyssuorituskykyä suhteessa muihin samanikäisiin henkilöihin.

Epäsuora testi on submaksimaalinen eli siinä ei ole tarkoitus polkea uupumukseen asti. Testi alkaa kevyellä vastuksella polkien ja pyöräilyvastus lisääntyy kahden minuutin välein. Aloitusvastus ja vastusten nostot määräytyvät testattavan liikunta-aktiivisuuden ja testattavan harrastamien liikuntamuotojen mukaan. Testissä ei ole varsinaista poljenta-aikaa, vaan testi lopetetaan kun riittävä rasitustaso (85-90 % maksimisykkeestä) on saavutettu tai testattava itse haluaa lopettaa. Testattavan halutessa testiä voidaan jatkaa aina maksimiin asti. Testin aikana sykettä seurataan rintakehälle asetetun sykevyön välityksellä. Varsinainen testi kestää noin 10-16 minuuttia (submaksimaalinen) tai 15-20 minuuttia (maksimaalinen) riippuen kuntotasosta.

Testistä saa monisivuisen henkilökohtaisen testipalautteen, joka sisältää arvion maksimaalisesta hapenkulutuksesta, sykerajat liikuntaan ja testitulosten perusteella laaditun liikuntaohjelman kestävyyskunnon kohotukseen. Kuntoluokitus perustuu laajaan, kansainväliseen aineistoon huomioiden iän ja sukupuolen. Testitulos antaa lisää motivaatiota ja kannustaa liikunnan aloittamisessa tai sen jatkamisessa. Kunnon kehitystä kannattaa seurata ½ vuoden kuluttua uusintatestillä. Palautteet ja testipalauteluento (45 min) järjestettävissä 2-3 h testin päättymisestä riippuen ryhmän koosta.

Tasotesti (n. 20)
Testissä juostaan juoksuradalla tai tasaisessa maastossa 4-7 kertaa 1000 metriä nousujohteisella vauhdilla syke- tai ääniohjatusti. Ensimmäinen tonni edetään hitaasti ja viimeinen tonni juostaan mahdollisimman nopeasti / täysillä. Jokaisen tonnin jälkeen sormenpäästä otetaan verinäyte, josta analysoidaan laktaattipitoisuus. Testin aikainen syke ja juoksuajat tallentuvat sykemittarille. Juoksuvauhtien sekä laktaatti- ja syketietojen perusteella määritetään sykerajat ja kynnysvauhdit liikuntaan. Kynnysvauhtien ja maksimivauhdin perusteella voidaan arvioida kokonaisvaltaisesti testattavan kestävyyssuorituskykyä.

Testistä saa monisivuisen testipalautteen, jossa on arvio juoksusuorituskyvystä, sykerajat ja ohjeistusta harjoitteluun. Kunnon kehitystä kannattaa seurata ½ vuoden kuluttua uusintatestillä. Palautteet ja testipalauteluento (45 min) järjestettävissä 2-3 h testin päättymisestä riippuen ryhmän koosta. Testipalaute voidaan järjestää myös sovittuna ajankohtana yrityksen toimitiloissa erillistä korvausta vastaan.

Luontoliikunta Mustavuoressa

Juoksuhautakävely
Seikkaile vuoren huipulla 2,5 kilometriä pitkässä juoksuhautaverkostossa.
Kävelyn aikana opas kertoo samalla, miksi Venäjä valmisteli tienoolle puolustusasemia 1900-luvun alussa.

Pölkkytreeni
Missä kunto kohoaa? No metsätöissä!
Saat vastuullesi pölkyn, joka saa sinut liikkumaan joka suuntaan Cross-trainingin tavoin.

Polkujuoksu
Tutustu Mustavuoren alueen mäkisiin metsiin polku kerrallan.
Valittavana kevyemmästä reitistä mäkisempään.
Lisämaksusta (5€/hlö) saatavilla myös sykeohjattu treeni.

Sauvakävely
Tuttu ja turvallinen valinta peruskunnon ylläpitämiseen ja kohottamiseen.
Halutessa pääsee tätäkin ylämäkeen.

Yhteistyössä Nature Escape -yrityksen kanssa

Luontopakopeli
Luontopakopeli on pakohuonepeleistä inspiraationsa saanut elämys, joka pelataan ulkoilmassa. Pelissä tiimillä on 60 minuuttia aikaa selvittää pelin tarinaan liittyvät tehtävät ja arvoitukset. Kaiken keskiössä on tiimin yhteistyö. Pakopeli sopii loistavasti osaksi erilaisia tyhy- ja virkistyspäiviä ja sopii kaikille liikkujille.

Yhteistyössä Hehkumahku -yrityksen kanssa

Sirkus-Cirquit
Monipuolisessa sirkustyöpajassa osallistujat pääsevät kokeilemaan erilaisia sirkusvälineitä. Lämmittelyksi leikitään aina hauskoja lämmittelyleikkejä ja lopuksi teemme pienet miniesitykset. Harjoiteltavat sirkuslajit ovat jongleeraus erilaisilla välineillä kuten palloilla, huiveilla ja poilla. Lisäksi cirquitissa on mahdollisuus kokeilla kukkakeppejä, diapoloja, keiloja ja sirkusvanteita. Jokaiselle löytyy yleensä ainakin yksi sirkusväline, joka inspiroi harjoittelemaan. Työpajaohjaajat näyttävät, miten välineet toimivat ja auttavat tarvittaessa. Sirkuspajojen tunnelma syntyy myös hyvästä musiikista, joka inspiroi harjoittelemaan. Sopii kaikenikäisille ja kuntoisille.

Kuvis-työpaja
Kuvataidetyöpajat räätälöidään ryhmän toiveiden, vuodenajan, iän ja koon mukaan. Kuvataidepajoissa käytetään usein maalausta ja isoja papereita. Tarkoituksena on uskaltaa päästää omaa luovuutta valloilleen värien avulla. Toki on mahdollista piirtää tarkempaakin jälkeä, jos haluaa. Sopii kaikenikäisille ja kuntoisille.