Liikunnanohjauksen perustutkinto

Liikunnanohjauksen perustutkinto on toisen asteen tutkinto, joka antaa valmiudet erilaisiin liikunta-alan työtehtäviin sekä jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tutkinnon suorittanut ohjaa liikuntaa erilaisille ja eri-ikäisille ryhmille, laatii tarvittaessa fyysistä toimintakykyä ja terveyttä edistäviä henkilökohtaisia liikuntaohjelmia, suunnittelee ja johtaa liikuntaan liittyviä projekteja sekä suunnittelee ja järjestää liikuntatapahtumia. Tutkinnon yhteydessä opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa Personal Trainerin pätevyyden antava sertifikaatti.

Koulutus on laajuudeltaan 180 osp ja sitä järjestetään peruskoulu- ja ylioppilaspohjaisena. Peruskoulupohjainen haku koulutukseen on yhteishaussa joka kevät ja ylioppilaspohjainen joka toinen syksy.

Tammikuussa 2018 alkavan lukiopohjaisen liikunnanohjauksen perustutkinnon (LPT27) opiskelijat pääsevät mukaan yleisurheilun U20 MM-kisajärjestelyihin ja muihin työelämäprojekteihin, kuten yhteistyö Tampereen Urheiluakatemian kanssa.

Koulutus on päiväopiskelijoille maksutonta, samoin asuminen opistolla ja ruokailut opiskelupäivinä.

Tutkinnon suorittajan opintopolku on yksilöllinen. Henkilökohtaistamisen kautta koulutuksen sisältö ja laajuus vaihtelevat.

Liikunnanohjauksen perustutkinnon rakenne 180 osp (pdf)

Hakeminen

Seuraava peruskoulupohjainen haku kevään 2018 yhteishaussa 20.2. -13.3.2018 (www.opintopolku.fi). Opinnot alkavat elokuussa 2018.

Valinta- ja soveltuvuuskoe

Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan yksipäiväiseen pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

Valintakoe järjestetään kolmena päivänä. Hakijat kutsutaan kutsutaan pääsykokeisiin kolmessa ryhmässä, osa ensimmäisenä, osa toisena ja osa kolmantena päivänä.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeista hakija voi saada 0-10 pistettä. Pisteet jakautuvat seuraavasti:

0-4p. Liikunnallisuus: kehonhallinta, ketteryys, koordinaatio

Kehonhallinta, rytmikyky ja ilmaisu 1p.
Palloilu 1p.
Vesiliikunta 1p.
Kestävyyskunto1p.

0-6p. Sosiaalisuus ja itsensä ilmaisu: halu ja taito ihmisten kanssa toimimiseen ja itsensä ilmaisu eri keinoin

Haastattelu 2p.
Ryhmätehtävä 2p.
Ohjaustuokio 2p.

Terveydentilavaatimukset 1.1.2012 alkaen

Hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, jos valtioneuvoston asetuksissa (1032/2011 ja 1033/2011) määritellyissä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan tutkinnoissa opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne. Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla

– sellaiset psyykkiset tai fyysiset sairaudet tai vammat, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vakava toimintakykyä laskeva masennus tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus
– päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Pekka Valtonen 044 3459 931
Opintosihteeri Katri Hämäläinen 044 3459 929
Liikunnanopettaja Katja Laaksonen 044 3459 913

Opiskelu ja asuminen opistolla

Opistolla asutaan 2-3 hengen huoneissa. Huoneessa on WC, suihku, koulupöydät, sängyt, TV ja molemmille asukkaille oma lukollinen kaappi, jossa voi säilyttää tavaroita viikonlopun yli. Isompia varusteita varten opistolla on varastotiloja, joihin on mahdollista jättää tavarat myös viikonlopuiksi. Huoneissa on lakanat ja pyyhkeet. Opistolla on pyykinpesumahdollisuus.

Huoneet luovutetaan perjantaina klo 12.00 mennessä ja avaimen saa jälleen maanantaiaamuna. Opiskelu ja asuminen on muuten maksutonta, mutta pitkänmatkalaisilla on mahdollisuus sunnuntai-sunnuntai asumiseen, josta veloitetaan erikseen.

Asuntolassa on yhteinen keittiö ja oleskelutila, jossa opiskelijat voivat viettää vapaa-aikaansa. Keittiössä on keittomahdollisuus, mikro ja jääkaappi.
Opiskelijoille on varattu tiettyihin aikoihin sali-, kuntosali- ja saunavuoroja. Tiloja voi käyttää myös, mikäli ne ovat vapaana.

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisipimuksella

Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta oppilaitoksessa sekä ohjatuista oppimis- ja etätehtävistä. Varalan Urheiluopistolla on oma oppisopimustoimisto, jonka kautta tehdään oppisopimukset työpaikoille. Otamme myös vastaan opiskelijoita tietopuoliseen koulutukseen muiden toimistojen kautta. Tutustu lisää liikunnanohjaauksen perustutkinnon suorittamiseen oppisopimuuksella.