Liikunnanohjauksen perustutkinto

Liikunnanohjauksen perustutkinto on toisen asteen tutkinto, joka antaa valmiudet erilaisiin liikunta-alan työtehtäviin sekä jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tutkinnon suorittanut ohjaa liikuntaa erilaisille ja eri-ikäisille ryhmille, laatii tarvittaessa fyysistä toimintakykyä ja terveyttä edistäviä henkilökohtaisia liikuntaohjelmia, suunnittelee ja johtaa liikuntaan liittyviä projekteja sekä suunnittelee ja järjestää liikuntatapahtumia. Tutkinnon yhteydessä opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa Personal Trainerin pätevyyden antava sertifikaatti.

Koulutus on laajuudeltaan 180 osp ja sitä järjestetään peruskoulupohjaisena ja toisen asteen koulutuksen (ylioppilas/toinen ammatillinen koulutus) suorittaneille. Tutkinnon suorittajan opintopolku on yksilöllinen. Henkilökohtaistamisen kautta koulutuksen sisältö ja laajuus vaihtelevat.

Tutustu ePerusteisiin (PDF)

Tutustu Liikunnanohjauksen perustutkinnon tutkinnonosiin (PDF)

WinNova ja Varalan Urheiluopisto ovat allekirjoittaneet sopimuksen koulutusyhteistyöstä. Yhteistyön myötä koulutus on mahdollista suorittaa myös Raumalla/Porissa. Aloitusaikatauluista tiedotetaan tarkemmin nettisivuilla.

Järjestämme Hakijan päivän keskiviikkona 17.1.2024.

Millainen tulevaisuuden osaaja sinusta tulee? Millaista opiskelu Varalassa on? Tule Hakijan päiväämme kuulemaan opiskelusta ja poimimaan hakemisen vinkit henkilökunnalta ja opiskelijoiltamme. Myös opot ja vanhemmat tervetuloa!

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen marras-joulukuun aikana.


Liikunnanohjauksen perustutkinto Varalassa, Tampereella

Peruskoulupohjainen haku kevään 2024 yhteishaussa 
20.2. klo 8 – 19.3.2024 klo 15 Opintopolussa

Liikunnanohjauksen perustutkinnolla on valittavissa Valmennuksen ja seuratoiminnan tai Terveyttä edistävän liikuntaneuvonnan osaamisala.


Jatkuva haku: Ylioppilaspohjainen tai toisen ammatillisen koulutuksen käyneet.

Liikunnanohjauksen perustutkinto Valmennuksen ja seuratoiminnan tai Terveyttä edistävän liikuntaneuvonnan osaamisala.

Pääsykokeessa henkilökohtainen haastattelu (0-2p.) ja ryhmätehtävä (0-2p.).

Liikunta-alan yrittäjyyslinja, Liikunnanohjauksen perustutkinto Palvelutuotannon osaamisala.

Pääsykokeessa henkilökohtainen haastattelu (0-2p.), ryhmätehtävä (0-2p.) ja ennakkotehtävä (0-2p.).


Koulutus on opiskelijoille maksutonta, samoin asuminen opistolla ja ruokailut opiskelupäivinä.

Opiskelu ja asuminen opistolla

Opistolla asutaan 2-3 hengen huoneissa. Huoneessa on WC, suihku, koulupöydät, sängyt, TV ja molemmille asukkaille oma lukollinen kaappi, jossa voi säilyttää tavaroita viikonlopun yli. Isompia varusteita varten opistolla on varastotiloja, joihin on mahdollista jättää tavarat myös viikonlopuiksi. Huoneissa on lakanat ja pyyhkeet. Opistolla on pyykinpesumahdollisuus.

Huoneet luovutetaan perjantaina klo 12.00 mennessä ja avaimen saa jälleen maanantaiaamuna. Opiskelu ja asuminen on muuten maksutonta, mutta pitkänmatkalaisilla on mahdollisuus sunnuntai-sunnuntai asumiseen, josta veloitetaan erikseen.

Asuntolassa on yhteinen keittiö ja oleskelutila, jossa opiskelijat voivat viettää vapaa-aikaansa. Keittiössä on keittomahdollisuus, mikro ja jääkaappi.

Opiskelijoille on varattu tiettyihin aikoihin sali- ja kuntosalivuoroja. Tiloja voi käyttää myös, mikäli ne ovat vapaana.


Liikunnanohjauksen perustutkinto Porissa ja Raumalla, WinNovan toimipisteissä

Järjestämme Liikunnanohjauksen perustutkinnon koulutusta yhteistyössä WinNovan kanssa Porissa ja Raumalla. Vuonna 2023 Satakunnassa ei käynnisty perustutkintoa. Seuraavista hakuaikatauluista infoamme näillä sivuilla.

Koulutus on opiskelijoille maksutonta, samoin lounas opiskelupäivinä. Majoituksesta Porissa ja Raumalla huolehtii jokainen itse.


Hakeminen

Haku opintopolussa: www.opintopolku.fi

Pistevalinta

Hakiessasi ammatilliseen perustutkintoon peruskoulun jälkeen saat:

6 pistettä siitä, että olet suorittanut peruskoulun samana tai edellisenä vuonna kuin haet, TAI:
6 pistettä tietyistä peruskoulun jälkeen suoritetuista opinnoista, esimerkiksi kymppiluokasta.
Keväästä 2023 alkaen saat 6 pistettä myös tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta, TUVA (vähintään 19 viikkoa)

Lisäksi saat
1–16 pistettä yleisestä koulumenestyksestä,
1–8 pistettä painotettavista arvosanoista,
Liikunta, kuvataide, musiikki, käsityö, kotitalous (3 parasta)

0–10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta (22.-23.5.2023), ja
2 pistettä ammatillista koulutusta koskevasta ensimmäisestä hakutoiveesta.

Hakija osallistuu ylimmän hakukohteensa pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen ja samat pisteet siirtyvät hänen mahdollisiin muihin liikunnanohjauksen perustutkinnon hakukohteisiin.


Terveydentilavaatimukset 1.1.2012 alkaen

Hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, jos valtioneuvoston asetuksissa (1032/2011 ja 1033/2011) määritellyissä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan tutkinnoissa opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne. Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla

– sellaiset psyykkiset tai fyysiset sairaudet tai vammat, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vakava toimintakykyä laskeva masennus tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus
– päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.


KELAn tuet Liikunnanohjauksen perustutkinto, LPT

Katso tästä lisätietoa KELAn tuistaLisätietoja
Liikunnanopettaja Katja Laaksonen 044 3459 913
Loma-aikana: hakijapalvelut@varala.fi


Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta oppilaitoksessa sekä ohjatuista oppimis- ja etätehtävistä. Varalan Urheiluopistolla on oma oppisopimustoimisto, jonka kautta tehdään oppisopimukset työpaikoille. Otamme myös vastaan opiskelijoita tietopuoliseen koulutukseen muiden toimistojen kautta. Tutustu lisää liikunnanohjaauksen perustutkinnon suorittamiseen oppisopimuksella.