• Contrast
    • Layout
    • Font

VoimanPolku2-hankkeen tulokset on julkaistu VoimanPolku-verkkosivuille ja mobiilisovellukseen. VoimanPolku2-hankkeen tuotoksena syntynyt ohjelma tarjoaa neljälle lajille lajikohtaisen voiman polun ottaen huomioon eri ikävaiheiden erityispirteet. Materiaalit ovat kaikkien saatavilla maksuttomassa VoimanPolku-sovelluksessa sekä ohjelman verkkosivuilla.

VoimanPolku-ohjelma on Varalan Urheiluopiston ja valtakunnallisten voimaharjoittelun asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kehittämä kokonaisuus. VoimanPolku-ohjelman tarkoituksena on opastaa valmentajat, ohjaajat, opettajat ja urheilijat polulle kohti monipuolista, turvallista ja tehokasta voimaharjoittelua.

Kantavana ideana on ”Voimaharjoittelussa ei voi oikoa”. Tällä ajatuksella hankkeen ensimmäisessä vaiheessa luotiin perus- ja keskitason harjoituskokonaisuudet monipuolisten liikkumistaitojen sekä tehokkaiden ja turvallisten tankotekniikoiden kehittämiseen. Jotta VoimanPolku kattaisi koko urheilijan polun, käynnistettiin hankkeen toinen vaihe, jonka tarkoituksena oli rakentaa perus- ja keskitason harjoituskokonaisuuksien jatkoksi eri lajien lajivoimaosuuksia. Lajin oma VoimanPolku2-kokonaisuus sisältää yleisen voimaharjoittelukokonaisuuden lisäksi esimerkkejä lajispesifisestä voimaharjoittelusta.

Koripallo, melonta, muodostelmaluistelu ja pesäpallo

VoimanPolku2-kehittämisohjelmassa on ollut mukana neljä lajia: koripallo, melonta, muodostelmaluistelu ja pesäpallo. Lajien sisällöt on luotu yhteistyössä Varalan Urheiluopiston, Kihun ja lajiliittojen valmennuksesta ja koulutuksesta vastaavien henkilöiden kanssa. Yhteistyön lopputuloksena syntyi laajat liikepankit eri lajien lajivoimaliikkeistä ja niiden käyttötarkoituksista ja soveltamisesta eri ikävaiheissa. Hankkeessa mukana olleiden neljän lajin sisältöjä voi mainiosti hyödyntää myös muiden lajien valmennuksessa, opetuksessa ja koulutuksissa. Erityisesti lajeissa, joissa toistuu samoja liikemalleja.

Yhdistelemällä perustason ja keskitason osuuksia lajivoimaosuuksiin pystytään muodostamaan monipuolinen urheilijan kehittymistä tukeva ja suorituskykyä edistävä kokonaisuus. Keskeisenä tavoitteena on urheilijan fyysisen kehittymisen tukeminen niin, että kova lajiharjoittelu on mahdollista. VoimanPolku-ohjelma tarjoaa valmentajille, opettajille ja ohjaajille kattavan työkalun, jota hyödyntämällä voidaan suunnitella suorituskykyä edistävää ja vammoja ennaltaehkäisevää voima- ja oheisharjoittelua eri ikäisille urheilijoille.

”Olen todella tyytyväinen siihen lopputulokseen, mitä ollaan saatu aikaiseksi. Hankkeen aikana on päässyt tekemään työtä eri lajien ammattilaisten kanssa. On ollut mielenkiintoista nähdä, mitä eroavaisuuksia ja yhteneväisyyksiä eri lajien fysiikkaharjoittelun välillä on. Tuotetuista materiaaleista on varmasti hyötyä kaikille hankkeen lajien sekä myös muiden lajien kanssa työskenteleville valmentajille”, kertoo hankekoordinaattori Eeli Halonen.

”VoimanPolku-hankkeet ovat hyvä esimerkki kehittämistoiminnasta ja yhteistyöstä, mitä KIHU tekee urheilun toimintaympäristöjen ja lajien kanssa. Voiman polun ammattimaisella rakentamisella pystytään osaltaan lisäämään valmentajien osaamista ja nostamaan huippu-urheilun valmentautumisen laatua ja vaikuttavuutta. Samalla huippu-urheilun menestymisen edellytykset paranevat”, toteaa KIHUn viestintäpäällikkö Riku Valleala.

Lisätietoa

Eeli Halonen, VoimanPolku2-hankekoordinaattori, eeli.halonen[at]varala.fi, +358 44 345 9972

Riku Valleala, viestintäpäällikkö, KIHU, riku.valleala[at]kihu.fi, +358 50 328 1174

VoimanPolku2-ohjelma on Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema kehittämishanke. Varalan Urheiluopiston johtamaa hanketta on rakennettu yhteistyössä Kihun, Suomen Koripalloliiton, Suomen Taitoluisteluliiton, Suomen Pesäpalloliiton ja Suomen Melonta- ja Soutuliiton asiantuntijoiden kanssa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top