• Contrast
    • Layout
    • Font

Urbaani keidas luonnon helmassa

Tampere on kasvava keskus, jonka strategiaan kuuluu keskusta-alueen täydennysrakentaminen ja vetovoimaisten kaupunginosien kehittäminen. Strategia mahdollistaa monien luontokohteiden säilymisen aivan keskustan tuntumassa.

Olemme Varalassa erittäin onnellisia juuri siitä mahdollisuudesta, että voimme toimia näin lähellä kasvavaa ja aktiivista keskustaa, mutta silti nauttia rauhallisesta Pyhäjärven maisemasta korkean Pyynikin moreeniharjun rinteiltä.

Luonnon läheisyys on vuosikymmenien ajan mahdollistanut meille koulutuksen ja vapaa-ajan toimien monipuolisen järjestämisen järvellä ja metsässä, olipa kyse sitten vaikka elämysliikunnan opinnoista, sporttileiristä tai yrityksen tyky-päivästä.

Pyrimme kaikessa toiminnassamme huomioimaa ilmastoystävällisyyden, ja niin teemme myös aktiviteettiemme osalta. Luonto- ja elämystiimimme loihtii enenevissä määrin luontoon soveltuvia konsepteja ja palveluita. Haluaisitpa sitten ryhmäsi kanssa kokeilla metsäjoogaa, melontaa suurkanooteilla tai kulttuurikävelyä Pispalaan. Luonto-aktiviteetteja löytyy valikoimistamme runsaasti. Toteutamme luontoliikunta-aktiviteetteja myös Mustavuoressa. Mustavuoren alue haastaa uudenlaisiin kokemuksiin ja elämyksiin.

Kannustamme ihmisiä luonnossa liikkumiseen ja järjestämmekin esimerkiksi melonnanohjaaja- ja alppihiihdon opettaja -kursseja sekä melonta- ja lumikenkäretkiä. Yhteistyökumppaneiden avulla luontoon pääsee tutustumaan myös luontopakopelien ja elämyskellunnan merkeissä. Luonnonkaunis piha-alueemme on mahdollistanut myös suositun ja ekologisen Flowpark seikkailupuiston toiminnan. En keksi helpompaa tapaa houkutella nuorisoa halailemaan puita, kuin kiipeilypuiston avulla.

Vaalimme luonnossa liikkumisen perinteitä myös tarjoamalla kokemuksia nuotion äärelle, pilkkien ja erätaitokisailujen kautta.

Materiaalien uusiokäytössä olemme saaneet lampun syttymään monessa eri yhteydessä. Näistä mainittakoon yllättävän työlään Pölkkytreenin synty. Pölkkytreenin voit kuvitella kahvakuulatunniksi, mutta välineenä toimi pölkky, johon on porattu reikä köysikahvalle. Paikkana toimii luonnollisesti metsä, järvenranta tai muu aisteja hellivä ympäristö. Yksinkertaisen idean teki työlääksi lopulta pölkkyjen sahaaminen ja reiän poraaminen säikeiseen pölkkyyn. Onneksi aherrus palkittiin ja saimme Pölkkytreenistä mainion lisän luonnossa tehtäviin ulkoaktiviteetteihimme.

Suunnittelemme myös ”ulkoluentosalia” tonttimme rauhalliseen osaan, järven rannalle. Pian voi varata hieman erilaisen kokouksen keskelle metsää, mikä toisikaan luonnon lähemmäksi meitä kokouspäivän yhteydessä.

Luonnon ja maisemien arvo on meille korvaamaton. Tulemme huolehtimaan niistä niin aktiviteettien osalta, kuin koko talon toimintojen kautta. Pidetään yhdessä huolta ympäristöstämme, sillä emme halua isossa kuvassa luopua siitä, mitä eräs kansainvälinen vieraammekin totesi: ”Teillähän voi toteuttaa samat seikkailut kuin lapissa, paitsi ehkä poroajelun”.

Kirjoittaja

Henri Kautiala
Liikuntakoordinaattori
Varalan Urheiluopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top