• Contrast
    • Layout
    • Font

Varalan Urheiluopisto yhteistyössä Tampereen Liikkuvan koulun ja Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n kanssa on kevään aikana välittänyt hyvää mieltä, ilon hetkiä ja onnistumisten riemua ympäri Tamperetta Reilusti Rioon – teemavuoden 2016 kunniaksi. Olympiahengessä on järjestetty naurua ja iloa tuottanut liikunnallinen tapahtuma viiteen eri alakouluun, saaden oppilaat ja opettajat tanssimaan ratkiriemukkaan opiskelijoidemme tekemän Rio samban tahdissa, oppimaan olympialaisista hauskan tietovisan yhteydessä ja nauttimaan erilaisista olympia-aiheisista liikuntapisteistä, samalla Finx-maskotin tsempatessa ja kannustaessa. Ystävyys, kunnioitus, suvaitsevaisuus ja parhaansa yrittäminen. Nämä neljä teemaa kulkevat käsi kädessä Suomen olympiakomitean Reilusti Rioon – teemavuonna 2016, jotka välittyivät myös tapahtuman fiiliksessä ja ilmapiirissä.

Ole hyvä ja hyväksy statistics, marketing evästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Olympiakasvatuksen arvot ja tavoitteet kohtaavat täysin globaalikasvatuksen kanssa. Liikunnan alan oppilaitoksena me Varalassa olemme kokeneet olympiakasvatuksen ja olympialaiset konkreettiseksi tavaksi käsitellä globaalikasvatuksen sisältöjä ja edistää näitä asioita ympärillämme.

Globaalikasvatuksen tavoitteena on opastaa, rohkaista ja herätellä ihmisiä toimimaan oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Kannustamalla pieniin ja arkisiin, tavoitteidenmukaisiin tekoihin, se luo meille jokaiselle mahdollisuuden tehdä maailmasta miellyttävämmän ja turvallisemman paikan elää. Maailman, jossa jokainen pystyy tuntemaan itsensä tärkeäksi, arvokkaaksi ja ainutlaatuiseksi.

Yhdessä tekeminen, liikunnasta iloitseminen ja hauskojen kokemusten saaminen

Ongelmanratkaisua, yhteistyö, joukkuehenki, kannustaminen

Tasa-arvoisessa maailmassa eläminen ja ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle meistä. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, missä mukavimmat juoksukenkäsi on valmistettu ja kuka ne on omin käsin tehnyt? Mitä hänen elämäänsä mahtaa kuulua? Globaalikasvatuksen tavoitteena onkin vähentää sukupuoleen, etniseen alkuperään, uskontoon, ikään ja vammaisuuteen liittyvää syrjintää. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat Paraolympialaiset, jotka välittävät aitoa intohimoa ja omistautumista urheiluun, kannustaen meitä kaikkia yrittämään parhaansa. Kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen ja suvaitsevuuteen kohdistuu kuitenkin paljon negatiivisuutta, stereotyyppisiä yleistyksiä, pelkoja ja ennakkoluuloja. Astumalla mietteissämme maahanmuuttajan tai pakolaisen kenkiin, voi mielemme muuttua myönteisemmäksi hetkessä. Miltähän heistä mahtaa tuntua, kun tutut ja turvalliset asuinseudut ja läheiset ovat vaihtuneet ennen kokemattomiin sääolosuhteisiin, paikkoihin ja toimintatapoihin?  Kulttuurikasvatuksen idea on antaa tietoa erilaisten kulttuurien toimintatavoista ja innostaa ihmisiä luomaan vuorovaikutussuhteita ilman kulttuurien välistä kuilua. Urheilu yhdistää, ja olympiakasvatuksesta tunnettu lause ”urheilu voi olla aidon ystävyyden alku” pitää paikkaansa ihan varmasti meidän jokaisen kohdalla.

Kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen päämääränä on kannustaa meitä jokaista pieniin ja arkisiin valintoihin ja tekoihin, jotta pystymme nauttimaan terveellistä, hyvää elämää sulassa sovussa luonnon kanssa. Rauhankasvatus on kokonaisvaltaista hyvinvoinnin edistämistä, jotta meillä kaikilla olisi mahdollisuus onnelliseen ja tasapainoiseen elämään. Terveyskasvatuksen keskeisenä tavoitteena on edistää fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia, sairauksia ennaltaehkäisten, liikkumaan aktivoiden ja terveelliseen, päihteettömään elämään kannustaen. Liikuntaseurojen, kaupunkien liikuntatoimien ja muiden yhdistysten tapaan meidän urheiluopistomme pitää näiden asioiden edistämistä erityisen tärkeänä.

Itsensä ylittäminen, liikunnanilo, hymy

Yhteistyön tekeminen, yhtä köyttä vetäminen ja tsemppaaminen

Sanotaan, että jokainen meistä hymyilee samalla kielellä. Samaa vertauskuvaa voidaan käyttää yleisesti liikunnasta puhuttaessa, jonka kautta välittyvä ilo ylittää kulttuuri­ ja kielimuurit, yhdistää ihmiset ympäri maailman ja saa aikaan paljon hyvää. Olympialaisista välittyvä elämänmyönteisyys ja yhteishenki puhuvatkin puolestaan, sanoja ei tarvita. Liikunta toimiikin niin väylänä kuin välineenä suhteessa globaali-, ja olympiakasvatukseen ja niiden tavoitteisiin. Toistemme kunnioitus eli respecti, sääntöjen noudattaminen, rehellisyys, ystävällisyys ja myönteinen elämänasenne ovat esimerkkejä niistä arvoista ja asenteista, jotka siirtyvät liikunnan parista myös muihin elämän osa-alueisiin. Se opettaa rohkeutta, mikä on oikein ja mikä väärin sekä siitä, kuinka tärkeää yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen on. Sisällyttämällä tärkeitä ja arvokkaita oppeja ja teemoja liikuntatapahtumiin, liikunnan ohjaukseen ja yksittäisiin leikkeihin ja peleihin, toimii liikunta välineenä opettamisessa.

Välittäminen, tunteiden näyttäminen, iloitseminen

Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen, rehellisyys ja yhteistyö

Jo hymyilemällä, kuulumisia kysymällä ja iloisesti tervehtimällä pystymme luomaan positiivista ilmapiiriä ja antamaan toisillemme hyvää mieltä. Tsemppaamalla ja kannustamalla autamme toisiamme yrittämään parhaansa, samalla saaden aikaan avoimen ja vastaanottavaisen tunnelman keskelle arjen aherrusta. Juurikin tällaisilla pienillä, mutta sitäkin tärkeämmillä teoilla ja toistemme huomioimisella me Varalan urheiluopistossa kerromme aidosta välittämisestä, kunnioittamisesta ja suvaitsevaisuudesta.

Parhaansa yrittäminen, ystävyys ja toisen huomioiminen

Kognitiivisten taitojen oppiminen, keskittyminen, kehonhallinta

Globaalikasvatus ja ilon, liikunnan avulla opettaminen ja oppiminen, kulkee käsi kädessä koulumme kanssa monin eri tavoin. Jo tavaksi muodostuneet, opiskelijoiden järjestämät olympiahenkiset tapahtumat luovat hyvää mieltä ja yhteisöllisyyttä ja opettavat esimerkiksi kestävää kehitystä jo tapahtuman suunnittelu ja toteutusvaiheessa. Lukuisat olympiahengessä tuotetut esitelmät ja tietoiskut käytäviemme seinillä välittävät tietoa ja kertovat opiskelijoidemme ja opettajiemme kiinnostuksesta globaalikasvatuksen teemoja ja aihe-alueita kohtaan. Kansainvälistä työtä ulkomaillakin tehneet, mielenkiintoisen luennon ja liikuntahetken koulullamme pitäneet vierailijat tekivät todellisen vaikutuksen meihin syksyllä 2014 liikunta yhteiskunnassa- kurssilla, päästessämme oppimaan, kuinka lasten liikuntatuokioihin voidaan sisällyttää kansainvälisyyttä ja sitä kautta opettamaan suvaitsevaisuutta ja ymmärtäväisyyttä.

Iloitseminen, ilon jakaminen ja itsensä ilmaiseminen

Itsensä ilmaiseminen, yhteistyö, keskittyminen

Tammikuussa 2015 Varalan Urheiluopisto palkittiinkin Suomen Urheilugaalassa Kansainvälisen Olympiakomitean myöntämällä IOC-trophylla. Reilu peli, parhaansa yrittäminen, toisen kunnioittaminen ja arvostaminen, kansainvälisyys ja suvaitsevaisuus – siinä toiminnan arvot, joita vaalimalla koulumme sai tämän arvostetun kunnianosoituksen.

Jos haluat yhteisösi kanssa mukaan liikkumaan ja oppimaan elämää olympiahengessä, niin vielä ei ole liian myöhäistä! Käy klikkaamassa oheista linkkiä http://www.sport.fi/olympiakomitea/olympia-akatemia/reilusti-rioon-2016 ja ilmoittaudu mukaan! Jokainen meistä voi olla olympiavoittaja =)

Kirjoittaja on Liikunnan perustutkinnon (LPT)  viimeisen vuoden opiskelija Anni Korhonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top