Tampereella on erittäin vahva palloilukulttuuri ja se tulee tulevaisuudessa vain vahvistumaan. Siitä kertoo Tampereelle annettu arvonimi – Suomen palloilupääkaupunki. Jos mukaan lasketaan koko Pirkanmaan alue, palloilukulttuurin merkitys vain kasvaa.
Varalan Valmennuskeskus, Tampereen Urheiluakatemia ja Olympiakomitea järjestivät yhdessä Pirkanmaan seurojen kanssa joukkuepelipäivän, jonka tavoitteena oli tuoda Pirkanmaan toimijat yhteen ja jakaa tietotaitoa sekä luoda toimintatapoja usealla eri tasolla.
Toimintaympäristön kokonaisvaltaista ymmärtämistä
Ystävänpäivänä pidettyyn joukkuepelipäivään Varalaan saapuivat lajiliittojen valmennusvastaavat, alueen päävalmentajat, seurojen valmennuspäälliköt ja päävalmentajat, asiantuntijavalmentajat ja seurojen toimintaympäristöjen avainhenkilöitä. Lajeista päivässä oli mukana kuusi suurinta joukkuepeliä: jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, pesäpallo ja salibandy sekä yksi käsipallon edustaja. Päivässä luotiin yhteistä visiota isolla ryhmällä, mutta myös jaettiin vertaisryhmissä tietotaitoa.
– Valmennuksen kehittäminen vaatii valmennuksen ymmärtämisen lisäksi toimintaympäristön kokonaisvaltaista hahmottamista. Sen takia tällainen päivä, jossa ihmiset kohtaavat toisensa, on erittäin hyödyllinen. Jo ensimmäisten keskustelujen perusteella päivä osoittautui tarpeelliseksi, Varalan valmennuksen kehittäjä Juha ”Upi” Antikainen toteaa.
Vaikuttavaa asiantuntijatyötä – case urheilupsykologi seuran valmentajien sparrina
Joukkuepelipäivässä keskityttiin keskustelujen lisäksi Varalan Valmennuskeskuksen ja Tampereen Urheiluakatemian asiantuntijoiden rooliin ja lisäarvoon joukkuepelien toimintaympäristöissä. Tampereen Urheiluakatemian vastaava urheilupsykologi Tiina Röning kertoi omassa puheenvuorossaan vaikuttavasta asiantuntijatyöstä.
Moniammatillisen asiantuntijatoiminnan tuoma lisäarvo tulee nimensä mukaisesti moniammatillisesta yhteistyöstä. Eri alojen asiantuntijoiden tuoma osaaminen moninkertaistaa arvonsa, kun arjessa pystytään keskustelemaan yhdessä valmentajajohtoisesti. Lisäksi Tampereen Urheiluakatemian ja Varalan asiantuntijat kuuluvat valmennuskeskus- ja akatemiaverkostoihin, joissa jaetut tiedot, taidot ja kokemukset kerryttävät asiantuntijoiden osaamista.
Röning on kaudella 2022–2023 rakentanut psyykkisen valmennuksen toimintatavan Ilves jääkiekon kanssa. Kokonaisuuteen kuuluu yhteydenpito Ilveksen kehitysvalmentajan Mika Marttilan kanssa, joka toimii U16-, U18- ja U20-joukkueiden valmentajien esimiehenä. Tiina tapaa näiden joukkueiden valmentajia kuukausittain. Tapaamisten keskiössä on urheilijan suorituskyky, mutta urheilupsykologi tapaa yksittäisiä urheilijoita vain esimerkiksi pahoissa loukkaantumistapauksissa.
– Yhteistyö lähti tarpeesta. Tarkoituksena ei ole keskittyä yksittäisiin tapauksiin vaan laajempaan yhteistyöhön, mikä tuo vaikuttavuutta. Pidämme säännöllisesti yhteyttä Mikan kanssa ja sitä kautta Ilveksen seurajohtoon, valmentajiin ja urheilijoihin, Röning selittää.
– Valmentajilla on erilaisia keissejä ja tietoa jaetaan seuran sisällä. Seuraavana tavoitteena on itseluottamuksen kehittäminen kaikilla pelaajapolun vaiheilla, kertoo nuorten olympiavalmentajanakin tunnettu Mika Marttila.
Psyykkiseen valmennuksen liittyy joskus stigmaa, jota yhteistyön myötä ollaan pyritty poistamaan.
– Urheilijoille on painotettu, että psyykkinen valmennus on nimenomaan valmennusta. Urheilijalla ei tarvitse olla mitään varsinaista ongelmaa psyykkiseen valmennukseen mentäessä, Marttila toteaa.
Tiimipelaaminen jatkuu
Päivän lopuksi pidetty palautekierros osoitti, että joukkuepelien yhteinen kehittämispäivä on ollut tarpeellinen. Kuten valmennuskeskuksen ja urheiluakatemian johtaja Hannele Hiilloskorpi totesi: ”Vaikuttavuus vaatii yhteisen ajan ja alas istumisen”.
Sanonta ”There’s no I in a team” kuvaa hyvin joukkueurheilun mentaliteettia. Tehokas joukkue on aina parempi kuin joukko yksilöitä. Yksi joukkueurheilutaustaisten vahvuuksista työelämässä on tiimipelaaminen ja yhteisiä tavoitteita kohti kulkeminen.
Siksi ystävänpäivä oli loistava päivä kokoontua yhteen joukkuepelipäivän merkeissä.
– Nähdään uudestaan ensi ystävänpäivänä!, päätti Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Lauri Hakala päivän.