• Contrast
    • Layout
    • Font

Perjantaiaamuna Pyhäjärven rannassa vietettiin pitkästä aikaa aamiaishetkeä verkostoitumisen ja hyvinvointiohjelmiin tutustumisen merkeissä. Varalaan paikalle saapui noin toistakymmentä ihmistä, joista suurin osa oli Pirkanmaan alueen kauppakamarien jäseniä. Aamun avasi Varalan toimitusjohtaja Riku Granat kertomalla Varalan Urheiluopiston merkityksestä hyvinvoinnin edistäjänä ja ihmisten liikuttajana.

Fyysisesti passiivisten määrä jopa nelinkertaistui pandemian aikana

Päivän ensimmäisten valonsäteiden kanssa yhtä aikaa asiantuntijapuheenvuoron aloitti Firstbeatin liikuntafysiologi Miro Vesala aiheesta Firstbeat Big Data COVID19 aikana ja teknologian hyödyntäminen osana strategista työhyvinvointia.

Vesala kertoi pandemian aikana kerätyn datan avulla muutoksista ihmisten hyvinvoinnissa. Monelle paikanpäällä olleelle tuli hieman yllättävänäkin huomiona fysiologisen palautumisen määrän nousu. Vaikka päivittäinen fyysisen aktiivisuuden määrä on laskenut, ovat ihmiset palautuneet paremmin kuin ennen koronapandemian alkamista. Yhtenä selittävänä tekijänä saattaa olla unen lisääntynyt määrä. Datan mukaan ihmiset ovat nukkuneet noin 15 minuuttia enemmän yössä. Osaltaan pidempien unien myötä myös fysiologisen stressin määrä on vähentynyt.

Pääosin tulokset kuulostavat hyvin myönteisiltä, mutta fyysisen aktiivisuuden määrän lasku on vähintäänkin huolestuttavaa. Koronapandemian vuoksi suljetut liikuntapaikat saivat ihmiset jäämään sohvalle liikuntasaleille lähtemisen sijaan. Fyysisesti passiivisten päivien määrä jopa nelinkertaistui vuosien 2020 ja 2021 aikana. Kun mukaan lisätään etätyöpäivien tuoma lisääntynyt passiivinen aika, ihmisten päivittäiset askeleet jäivät keskimäärin 6000 askelta tavoitteesta.

Vesala muistutti monia tärkeällä faktalla liikkumisesta: ”Pitkän passiivisen työpäivän jälkeen juostu lenkki ei riitä terveyden takaamiseksi pitkällä tähtäimellä. Tärkeämpää on pitkin päivää tehty liike, joka saa veren kiertämään.”

Miro Vesala, Firstbeat

Työkykyjohtamisen trendit

Työn tekeminen on murroksessa: Ihmiset ylisuorittavat, joka näkyy suoraan unen laadussa ja määrässä. Työltä haetaan kuitenkin myös jatkuvasti enemmän merkityksellisyyttä, ja terveyden arvo korostuu.

Työkykyä uhkaavat passiviset työpäivät, joiden aikana ei kuitenkaan tule juurikaan palautumista. Lisäksi Firstbeatin tutkimusten mukaan kolmannes kokee, ettei nuku riittävästi, vaikka keskimääräinen unen määrä on lisääntynyt. Tämä kielii unen aikaisesta palautumisen puuttumisesta.

Suuntaviivat työkykyjohtamiselle ovat selkeät. Ylikuumentumista pitää ehkäistä, jolloin tiedolla johtamisen rooli korostuu etenkin etätyön johtamisessa. Tärkeä suuntaviiva tulisikin olla hyvinvoinnin ja terveyden liittäminen osaksi strategista johtamista.

Firstbeat Life -data valmennuksen tukena

Aamun tärkeää teemaa jatkoi kuntotestaaja ja hyvinvointivalmentaja Jari Salmi Varalan Urheiluopistolta. Hän aloitti puheenvuoronsa omalla tarinallaan 20 vuoden taustastaan yrittäjänä. Tähän elämänvaiheeseen mahtui jaksoja, jolloin palautumisesta ei huolehdittu. Nyt hän tekee itse muille hyvinvointivalmennuksia ja puhuu palautumisen puolesta.

Jari Salmi, Varalan Urheiluopisto

Työkykyvalmennusta Salmi suosittelee jokaiselle. Varala tarjoaa apua yhteistyössä Firstbeatin kanssa toteutetulla Henkilöstön työkykyvalmennuksella, joka sisältää Firstbeatin Life -mittaukset ja Varalan asiantuntevan valmennuksen. Valmennus auttaa ymmärtämään, miten tuloksia kannattaa tulkita ja hyödyntää.

Palautumisteema jatkui aamupäivän jälkimmäisessä esityksessä stressinäkökulmalla. Salmi heitti ilmaan kysymyksen: ”Stressaako työ vai vapaa-aika?” Hän muistutti, että monet saattavat stressata myös vapaa-ajallaan tai treenata liikaa omaan kuntotasoonsa nähden. Tällöin vapaa-ajan palautuminen jää hyvin vähäiseksi.

Aamupäivän lopuksi osallistujat lähtivät jatkamaan päivää stressinhallinnan muistilistan kera:

  1. Varaa aikaa nukkumiseen
  2. Rentoudu jo päivän aikana
  3. Liiku riittävästi terveyden ja kunnon kannalta
  4. Älä unohda terveellisen ruokavalion merkitystä
  5. Pidä yllä mielekkäitä sosiaalisia suhteita
  6. Maksimoi palautuminen unen aikana

Kiinnostuitko? Laitetaan yhdessä hyvinvointiasiat kuntoon

Jari Salmi
+358 44 3459 928,
jari.salmi(at)varala.fi

Lisätietoa: Varalan työhyvinvointiohjelmat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top