Fysiikkavalmennus

Fysiikkavalmennuksen tavoitteena on auttaa urheilijoita, valmentajia ja seuroja kehittämään lajissa tarvittavia fyysisiä ominaisuuksia yhteistyössä lajivalmennuksen kanssa. 

Fysiikkavalmennuksessa hyödynnetään tutkittua tietoa ja huomioidaan urheilijan vahvuudet ja kehittämisen kohteet. Terveyden edistäminen ja vammoja ehkäisevän harjoittelun toteuttaminen kuuluvat olennaisena osana fysiikkavalmentajiemme osaamiseen. 

Olemme vahvasti mukana kansainvälisen ja kansallisen tason huippu-urheiluprosesseissa ja toimimme nuorten valintavaiheesta aina huippu-urheiluvaiheeseen asti. 

Toimintatavat

Varalan Urheiluopiston fysiikkavalmentajat toimivat osana valmennustiimiä eri joukkuelajeissa, kehittäen pelaajien fyysistä suorituskykyä ja varmistamalla, että harjoittelun tulokset näkyvät myös oleellisimmissa suorituksissa eli pelikentällä. Fysiikkavalmennus ei ainoastaan keskity kehittämään optimaalisesti voimaa, nopeutta tai kestävyyttä, vaan tärkeintä on löytää keinot näiden fyysisten ominaisuuksien siirtämisestä itse lajiin. 

Fysiikkavalmentajan asiantuntijuus joukkueessa näkyy myös kokonaisuuden suunnittelussa sekä pelaajien harjoittelukuormituksen seurannassa. Kokonaiskuormituksen hallinta auttaa pelaajien suorituskykyä kehittymään paremmin ja ennalta ehkäisemään loukkaantumisia. Hyvin suunniteltu harjoittelu ja jatkuva seuranta varmistaa pelaajien optimaalisen kehityksen ja suorituskyvyn läpi kauden. 

Varalassa fysiikkavalmentaja on enemmän kuin voima- tai kestävyysharjoittelun asiantuntija – fysiikkavalmentaja on keskeinen osa joukkueen kokonaisvaltaista kehitystä, menestystä ja hyvinvointia. 

Varalan Urheiluopiston fysiikkavalmentaja on keskeinen osa yksilöurheilijan valmennustiimiä, ja hänen tehtävänään on kehittää urheilijan fyysisiä ominaisuuksia. Fysiikkavalmentajan tavoitteena on optimoida urheilijan suorituskyky ja tämä saavutetaan monipuolisella ja laadukkaalla harjoittelulla, joka huomioi urheilijan lajin erityisvaatimukset ja yksilölliset tarpeet. 

Varalan fysiikkavalmentaja työskentelee tiiviissä yhteistyössä lajivalmentajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa varmistaakseen, että harjoittelu on kokonaisvaltaista ja yksilöllisesti räätälöityä. Fysiikkavalmennus alkaa alkukartoituksella, jossa arvioidaan yhdessä valmennustiimin kanssa urheilijan nykyinen fyysinen tila ja suorituskyky.  

Harjoittelun ohjelmointi ja kuormituksen seuranta ovat keskeisiä osia valmennusprosessia. Säännöllinen seuranta auttaa valmentajaa ja urheilijaa arvioimaan harjoittelun tehokkuutta ja tekemään tarvittavia muutoksia ohjelmaan. Säännöllinen yhteydenpito muun valmennustiimin kanssa on myös tärkeää, jotta harjoittelu pysyy johdonmukaisena ja tukee urheilijan kokonaisvaltaista kehitystä.  

Juniorivalmennuksessa pesäpallon fysiikkapolun pohjana on VoimanPolku –ideologia, jossa motorisia taitoja ja ominaisuuksia kehitetään loogisessa järjestyksessä aloittaen monipuolisista yleistaidoista ja edeten kohti nostotekniikoita, sekä turvallista voimaharjoittelua.

Polun rakentuminen

D-junioreilla painotetaan tasapaino-, liikkumis- ja yleistaitojen monipuolisuutta: harjoittelussa korostuu voimakeskuksen vahvistaminen, monipuolisten liikemallien tekeminen sekä oikeaoppiminen nostotekniikka.

C-junioreissa painotetaan monipuolisten yleistaitojen lisäksi jo oikeita tankotekniikoita, sekä edetään asteittain lisäkuormaharjoitteluun turvallisella tavalla luoden pohjaa ja edellytyksiä maksimivoimaharjoittelulle, sekä myöhemmin huippuvaiheen vaatimalle lajitehokkaalle harjoittelulle.

B-junioreissa mukaan tulee spesifimpää taitoharjoittelua ja pureudutaan hieman syvemmin mm. juoksunopeuteen, jarrutus- ja suunnanmuutosharjoitteluun, sekä loikka- ja hyppelyharjoitteluun.

Nuorten fysiikkavalmennus perustuu VoimanPolkuideologiaan, jossa perustaitoja tulee harjoitella tarpeeksi, jotta voidaan edetä vaikeampiin harjoitteisiin sekä kehittämään perusominaisuuksia. Kiteytettynä nuorten fysiikkaharjoittelussa ei voi oikoa.

voimanpolku.info

VoimanPolku -valmentaja

Lajitehokkuuden kehittäminen vaatii pohjaksi hyvät perusominaisuudet sekä lajitaidot.  Tämänkaltainen harjoittelu vaatii lajianalyysiin pohjautuvaa tietotaitoa, jolloin olemassa olevat perusominaisuudet saadaan valjastettua hyvällä hyötysuhteella paremmin lajin käyttöön. Lajitehokkuus vastaa kysymykseen: ”miten hyvä fysiikkatulos saadaan muutettua tulokseksi lajissa?” 

Ota yhteyttä

Puputti Jenni

Jenni Puputti

Fysiikkavalmentaja (NOV) ja fysiikkavalmennuksen vastaava

+358 44 3459973
jenni.puputti@varala.fi