Pienillä, jokapäiväisillä valinnoilla voimme vaikuttaa siihen, millaisen maailman olemme jättämässä tuleville sukupolville. Varalan arvojen mukaisesti teemme yhdessä rohkeasti valintoja paremman tulevaisuuden eteen. Kehitämme myös Varalan ravintolatoimintaa osana kestävän kehityksen työtämme.
Ruuan tuottamisella ja syömisellä on merkittävä rooli ilmastoon ja sitä kautta maapallon tulevaisuuteen. Nykytiedon valossa ihmisten tuottamilla hiilidioksidipäästöillä on keskeinen vaikutus ilmastonmuutokseen ja maapallon lämpenemiseen. Ilmastoon vaikuttavien kasvihuonekaasujen määrää ilmaistaan hiilijalanjälkenä: kuinka paljon jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun koko elinkaaren aikana syntyy kasvihuonekaasuja ja hiilidioksidia suhteessa massaan.
Suomalaisten hiilijalanjäljestä merkittävä osa, n. 20% muodostuu ruuankulutuksesta. Suurin osa ruuankulutuksen hiilijalanjäljestä muodostuu eläinperäisten tuotteiden kulutuksesta: naudanlihasta (45 %) sekä maitotuotteista (20%). Eläinperäisten raaka-aineiden tuottaminen kuluttaa runsaasti mm. vettä, rehua, lannoitteita, sekä vaatii runsaasti maapinta-alaa. Lisäksi märehtijöiden ruuansulatuksessa syntyvä metaani lämmittää ilmastoa huomattavasti enemmän kuin hiilidioksidi. Suomalaisten keskimääräistä lihankulutusta tulisi vähentää merkittävästi, jotta suomalainen ruokavalio olisi ilmaston kannalta kestävä. Punaisen lihan ja lihajalosteiden käytön vähentäminen on suositeltavaa myös terveyssyistä.
Ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita, kuten juureksia, vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, viljatuotteita ja marjoja. Syömämme ruuan hiilijalanjälkeen pystymme myös vaikuttamaan syömällä kotimaisia kasviksia sekä sesongin mukaisia ulkolaisia kasviksia. Tällöin ruuan kuljetuksen hiilidioksidipäästöt pysyvät maltillisina. Meidän jokaisen tärkeimpiä ilmastotekoja olisikin siirtyminen kasvispainotteisempaan ruokavalioon.
Ravintolatoiminnan hiilijalanjälki muodostuu pääasiassa valittujen raaka-aineiden tuottamisesta, sekä niiden kuljetuksesta ja käsittelystä. Lisäksi raaka-aineiden säilytys ja annosten valmistus kuluttavat energiaa, jonka tuottaminen aiheuttaa päästöjä. Myös pakkausmateriaalit sekä jätteiden kuljetus ja käsittely tuovat osansa hiilijalanjälkeen. Kuvassa on listattu keinoja millä ravintola (ja miksei kuluttajakin) voi lisätä ruokailun ilmastoystävällisyyttä.
Reilu kolme vuotta sitten Varalassa otettiin käyttöön kasvisruokapäivä eli Meatless Monday -teemapäivä. Meatless Monday on kansainvälinen kampanja, joka kannustaa ihmisiä syömään vain kasvisruokaa maanantaisin oman terveytensä ja koko maapallon terveyden parantamiseksi. Varala haluaa olla mukana tukemassa kasvissyönnin lisäämistä sekä sitä kautta tehdä osansa hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kasvisruokapäivä on haastanut meitä keittiöllä kehittämään maukkaita ja ravitsevia kasvisruokia, ja on myös tutustuttanut meidät varalalaiset uusiin makuihin sekä mm. erilaisiin kasviproteiineihin.
Nyt on tullut aika käsitellä ruokailutottumuksia laajemmin. Varalan kestävän kehityksen -työryhmä on keskustellut aiheesta laajasti ja tullut siihen tulokseen, että kasvisten käyttöä lisätään päivittäisiin ruokailuihin, sen sijaan että sitä korostettaisiin vain yhtenä päivänä viikossa. Jatkossa pyrimme vähentämään lihan, varsinkin punaisen lihan, määrää ruuissamme ja lisäämään reilusti kasviksia tuomaan sekä makua että parempaa ravintosisältöä. Samoin joka päivä lounaalla on tarjolla maukas ja ravitseva kasvisruoka, monesti ilmastoystävällisenä vegaanisena versiona. Lisäksi tarkoituksena on tuoda ruokalistaan esille ilmastoystävällisiä ruokalajeja, jolloin jokainen ruokailija voi omalta osaltaan olla tukemassa ilmaston hyvinvointia valitsemalla pienimmän hiilikuorman omaavan annoksen.
Kirjoittaja:
Anni Vesamäki
ravintolapäällikkö
Varalan Urheiluopisto